

Σύμφωνα με το iflscience, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος έχει ένα μαγνητικό πεδίο που είναι 20.000 φορές ισχυρότερο από το αντίστοιχο της Γης. Αν μπορούσαμε να δούμε την ακτινοβολία που δημιουργεί με γυμνό μάτι, θα φαινόταν τρεις φορές μεγαλύτερος από τον Ήλιο ή τη Σελήνη στον ουρανό: Μια μαγνητόσφαιρα τόσο μεγάλη που αρχίζει να πιέζει τον ηλιακό άνεμο σε απόσταση 3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (1,86 εκατομμυρίων μιλίων) από τον πλανήτη. Σε αυτό το απίστευτο περιβάλλον, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις για τρεις πίδακες μαγνητόσφαιρας.
Τα δεδομένα από το Voyager 2, το οποίο επισκέφθηκε τον Δία το 1979, αναλύθηκαν εκ νέου από αστρονόμους του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Harbin στο Shenzhen. Αναφέρουν στοιχεία για την παρουσία τριών από αυτούς τους πίδακες, ένας που κινείται προς τον Ήλιο και δύο που απομακρύνονται από τον Ήλιο. Αυτοί οι πίδακες εκτείνονται από το σημείο «bow shock», δηλαδή την περιοχή όπου ο ηλιακός άνεμος προσκρούει στο μαγνητικό πεδίο. Τα ηλιακά σωματίδια θερμαίνονται και επιβραδύνονται από το μαγνητικό πεδίο, στην προκειμένη περίπτωση, αυτό του πλανήτη Δία.
Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε το μέγεθος αυτών των πιδάκων με το μέγεθος του τοξοειδούς σοκ γύρω από τον Δία, τον Άρη και τη Γη. Φαίνεται ότι τα μεγέθη αυτών των πιδάκων πλάσματος κλιμακώνονται με το μέγεθος του τοξοειδούς σοκ. Έτσι, ο Δίας και η τεράστια μαγνητόσφαιρά του έχουν τεράστιους πίδακες, ενώ η μέτρια αλληλεπίδραση του Άρη με τον ηλιακό άνεμο – χωρίς μαγνητικό πεδίο σε όλο τον πλανήτη – έχει πολύ μικρότερους πίδακες.
Η πρωτότυπη επιστημονική εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications.
Σχετικά Νέα
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν χρώμα που κανείς δεν έχει ξαναδεί – Πώς μοιάζει
Μετά από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ζωής στη Γη, οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν.
Deutsche Welle: Τι μας περιμένει μετά θάνατον; – Έχουμε ψυχή;
«Τι μας περιμένει μετά θάνατον;» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει η γερμανική Deutsche Welle και υπογράφει.
Απειλεί τη δημοσιογραφία η Τεχνητή Νοημοσύνη;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δημοσιογραφία. Αντικειμενική πρόβλεψη ή ευσεβής πόθος;.
Πρωταπριλιά: Πώς καθιερώθηκε – Γιατί λέμε ψέματα αυτή την ημέρα
Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου, δηλαδή την Πρωταπριλιά, αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα.