Η στρατιωτική συνεργασία Αθήνας – Παρισιού περιλαμβάνει και εξοπλιστικά προγράμματα, με κυριότερο την αγορά δύο ψηφιακών φρεγατών Μπελαρά, οι οποίες θα διαμορφωθούν με βάση τις ανάγκες  του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Το κόστος για κάθε φρεγάτα αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με την παράδοση τους να αναμένεται το 2027. Εξίσου σημαντική είναι και η συντήρηση 44 αεροσκαφών Mirage, κόστους 260.000.000 με τις διαθεσιμότητες να αυξάνονται από το καλοκαίρι του 2020.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν για το θέμα των φρεγατών, ότι υπάρχουν γύροι επαφών ανάμεσα στα δυο υπουργεία Άμυνας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι μια τεχνική συζήτηση που γίνεται και υπάρχει μια προσήλωση της ελληνικής πλευράς ότι θα είναι μια διαδικασία government to government, μια διαφανής σχέση αγοράς, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ενώ είναι γνωστή η πίεση που δέχονται τα ελληνικά δημοσιονομικά.

Ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου αλλά και την καταδίκη του στην Τουρκική προκλητικότητα.  Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, η Αθήνα έλαβε στήριξη από Γάλλους αξιωματούχους, όπως από τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών Μπρυνό Λε Μερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», αλλά και από τον Γάλλο εν Ελλάδα πρέσβη Κριστόφ Μεζονάβ, ο οποίος μίλησε για «ψευτοσυμφωνία», αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Την ίδια ώρα, το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκλω, συνοδευόμενο από την ελληνική φρεγάτα Σπέτσες, καταπλέει σύντομα στην Ελλάδα, με κατεύθυνση τα Στενά του Ορμούζ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, σύμφωνα με το reader.gr, εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για τις κινήσεις της Άγκυρας στη Λιβύη. Όπως ανέφεραν μάλιστα κυβερνητικές πηγές, υπάρχει συναντίληψη ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για τη Λιβύη στη βάση και των συμπερασμάτων της ΕΕ. Εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ρευστή ενώ συζητήθηκε και η δραστηριότητα της Τουρκίας όπως και η δεδομένη πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας να ακυρώσει το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης. Η Γαλλία έχει αντίληψη τι κάνει η Τουρκία στη Λιβύη με μεταφορά συγκεκριμένου τύπου Σύρων μαχητών και θεωρεί – όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Μακρόν – πως η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου.

Η συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της Total

Kατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον CEO της Total Patrick Pouyanné. Συζήτησαν για θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή μας. Συζητήθηκαν επίσης και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θέλει να έχει ίδια αντίληψη για το πως βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο. Πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα: είτε σε ιδιωτικό τομέα, είτε σε δημόσιο, είτε σε οργανισμούς.