

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο με τον Γιώργο Χουδαλάκη και τον Άρη Ραβανό φιλοξενήθηκε -μέσω Skype- ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, όπου μίλησε για το αποτέλεσμα του Eurogroup και τις εξελίξεις στην Ευρώπη εν μέσω πανδημίας.
Ο κ. Αρβανίτης από πλευράς του τόνισε ότι τo Eurogroup άφησε πικρή γεύση και πως ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε συμφέρει τη Γερμανία:
«Εμείς ως Αριστερά και ως ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα του Eurogroup. Είχαμε ταχθεί από την αρχή υπέρ του ευρω-ομολόγου, που θεωρούσαμε πολύ σημαντικό διότι θα σήμαινε αμοιβαιοποίηση του χρέους.»
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κόσμοι που συγκρούονται. Οι πολιτικές ιδεολογίες – ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας τώρα, της κρίσης πριν δέκα χρόνια- αλλά και μεταξύ Νότου – Βορρά. Ο μόνος κερδισμένος είναι η Γερμανία, οι Γερμανοί τραπεζίτες και οι σύμμαχοί τους. Το μεγάλο ραντεβού είναι στις 23 Απρίλη, στη Σύνοδο Κορυφής. ΤoEurogroup άφησε πικρή γεύση, δεν καταλαβαίνω τα πανηγυρικά σχόλια. Ο συμβιβασμός συμφέρει τη Γερμανία. Εμείς δε θα βγούμε κερδισμένοι».
Για το χρέος: «Έλεγα ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία για να επαναφέρουμε το θέμα του ελληνικού χρέους προς διαπραγμάτευση. Το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει η κουβέντα, και μας είχαν πει πως έχουμε δίκιο και θα το δούμε πιο μετά. Οι κυρίαρχες δυνάμεις όμως, αυτή τη στιγμή, όχι μόνο δεν το κάνουν, αλλά μας προσθέτουν χρέος και δεν μπορούμε να ανασάνουμε. Το ζήτημα είναι μίνι ή μάξι μνημόνια και ποια οικονομία θα αντέξει».
«Αυτές οι πολιτικές ενισχύουν την ακροδεξιά ρητορεία»
Για τις πολιτικές εξελίξεις εν μέσω πανδημίας, ο κ. Αρβανίτης υπογράμμισε πως τα αποτελέσματα του Eurogroup ενισχύουν ακραίες φωνές:
«Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν είναι μία, και δεν θέλουμε αυτήν που επικρατεί. Από την άλλη όμως, ακραίες φωνές που μιλούν για έξοδο από την ΕΕ. είναι εγκληματικές. Αποφάσεις όπως αυτές του Eurοgroup οπλίζουν τις ανιστόρητες φωνές όπως στην Ιταλία, όπου μιλούν για τη μεγαλύτερη στρατηγική ήττα της χώρας. Με την ιταλική κυβέρνηση αποδυναμωμένη από την πανδημική κρίση, ίσως έρθουμε αντιμέτωποι με πολιτικές αλλαγές, ίσως και ένα «Μπρέξιτ 2». Η απώλεια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μεγάλος αρνητικός παράγοντας, τον οποίο θα βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας. Ίσως η Γερμανία θέλει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων ή δεν έχει καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης».
Σχετικά Νέα
Κ. Τασούλας για την 21η Απριλίου: Υποχρέωση όλων μας, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς και την εθνική μας ενότητα
Την υποχρέωση όλων μας, πολιτικής ηγεσίας αλλά και πολιτών, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε.
Α. Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: «Επέλεξε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των φτωχών και των κατατρεγμένων»
Τη βαθιά του «θλίψη στους απανταχού Χριστιανούς και όχι μόνο» για τον θάνατο του.
Ν. Κακλαμάνης για 21η Απριλίου: Η Δημοκρατία μας υπέστη μία μεγάλη πληγή η αιμορραγία της οποίας οδήγησε έως μία εθνική τραγωδία στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή το προ 58ετίας πραξικόπημα.
Ν. Δένδιας: Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη – Καθήκον και ευθύνη όλων μας να την περιφρουρήσουμε
«Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Καθήκον και ευθύνη όλων μας να την περιφρουρήσουμε, με.