Αρβανίτης: Η δημοκρατία χρειάζεται πολυφωνία, όχι αποκλεισμούς

«Στην κρίση αυτή που διανύουμε», τόνισε ο ευρωβουλευτής, «όπως και σε κάθε κρίση, συντελείται μια μάχη ιδεών. Ο κόσμος είτε θα στραφεί σε προοδευτική κατεύθυνσή, είτε σε ακραία συντηρητική. Εδώ χρειάζονται ανεξάρτητα ΜΜΕ, δημόσια Μέσα, δημοκρατικός διάλογος. Στα μέσα του κράτους και του παρακράτους των Αθηνών υπάρχει μια πολύ επικίνδυνη μονομέρεια».

Καλεσμένος στον ρ/σ Flash 99,4 και την εκπομπή του Θωμά Καλέση ήταν χθες, Τετάρτη 15 Απριλίου, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, Κώστας Αρβανίτης.

Ο Eυρωβουλευτής, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Καλέση για την ανοιχτή επιστολή του Πέτρου Δαμιανού, διευθυντή του Γυμνασίου και του Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα προς τον Σωτήρη Τσιόδρα, σχολίασε:

«Το θέμα είναι ότι, ενώ ο κ. Τσιόδρας κάνει εξαιρετικό έργο, δυστυχώς αυτό δεν είναι δική του δουλειά. Είναι επιστήμονας, δεν κάνει πολιτική. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε λυθεί από τις πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης. Τα πράγματα στην φυλακή έχουν αλλάξει πολύ, Στην πρόσφατη επίσκεψη μου στις φυλακές των  Διαβατών, διαπίστωσα μεγάλη αλλαγή στη φιλοσοφία που λειτουργεί το Κατάστημα και πολύ μεγάλη συμφόρηση, συν τοις άλλοις. Προτού ακόμη μπει στην εξίσωση ο κορωνοϊός, ζούσαν σε 10 τ.μ. 20 άνθρωποι, και ανάμεσά τους φορείς ασθενειών. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Ο άνθρωπος, μέσα και έξω από τη φυλακή έχει το ίδιο δικαίωμα στην ζωή και είναι θέμα που οφείλουμε να σηκώνουμε ψηλά στην ατζέντα».

Θυμίζοντας τον πρόσφατο θάνατο κρατούμενης στη Θήβα, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι στη Δημοκρατία:

«Η κατάσταση δεν είναι καλή. Πρόσφατα είχαμε έναν θάνατο στη Θήβα. Σε πολλές περιπτώσεις η δυστυχία της πανδημίας έρχεται και τέμνει τη φιλοσοφία της ΝΔ για το προσφυγικό και τις «αόρατες ομάδες», όπως έλεγε προχθές ο κος Μητσοτάκης. Όμως δεν υπάρχουν αόρατοι στην δημοκρατία. Όλο αυτό το αφήγημα που έχουν υιοθετήσει στο προσφυγικό, περί επίθεσης, εισβολής, μπορεί να ακούγεται καλό σε ορισμένους που έχουν κυριευθεί από τον φόβο, όμως είναι επικίνδυνο, και επιτείνει τον φόβο, που ποτέ δεν είναι καλός σύμβουλος, αλλά εργαλείο καταστολής».

«Στην κρίση αυτή που διανύουμε», τόνισε ο ευρωβουλευτής, «όπως και σε κάθε κρίση, συντελείται μια μάχη ιδεών. Ο κόσμος είτε θα στραφεί σε προοδευτική κατεύθυνσή, είτε σε ακραία συντηρητική. Εδώ χρειάζονται ανεξάρτητα ΜΜΕ, δημόσια Μέσα, δημοκρατικός διάλογος. Στα μέσα του κράτους και του παρακράτους των Αθηνών υπάρχει μια πολύ επικίνδυνη μονομέρεια».

Για την ανάγκη (και την έλλειψη) αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

«Στον καπιταλισμό, πόσο μάλλον στις ακραίες μορφές του, έχουμε ακραίες πολιτικές. Κάποιοι θα βγουν κερδισμένοι και από αυτήν την κρίση, τα μεγάλα συμφέροντα. Σε διεθνές επίπεδο η κεντρική Ευρώπη θα προσπαθήσει να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να βγει ενισχυμένη. Και στην οικονομική κρίση, δεν έχασε π.χ. η Γερμανία, εμείς χάσαμε τα πάντα. Τώρα θα έχουμε μεγάλη ανακατανομή του εισοδήματος και του πλούτου, άμεσα και βίαια. Θα υπάρξει μεγάλη ριζοσπαστικοποίηση λαών και ανθρώπων. Το θέμα είναι προς τα που θα πάει όλο αυτό. Σε προοδευτική κατεύθυνση ή σε ακραίες ριζοσπαστικές απόψεις, όπως αυτές που ακούστηκαν στην Ιταλία μετά το Eurogroup; Εμάς μας ενδιαφέρει να είμαστε σε ένα ευρωπαϊκό μπλοκ, να δίνουμε μάχες για τα συμφέροντα μας, μέχρι να αλλάξουν οι συσχετισμοί, που αυτήν τη στιγμή δείχνουν να ευνοούν την ακραία δεξιά, να κάνουμε συμμαχίες και ρήγματα για να επισπεύσουμε την αλλαγή».

Για τη νέα, καθημερινή εκπομπή, «Παρατηρητήριο COVID-19», στο Κόκκινο, καθώς και τον ιδιαίτερα μονομερή τρόπο με τον οποίον δομείται το μιντιακό σύστημα στην Ελλάδα:

«Η εκπομπή δεν είναι δημοσιογραφική, αλλά αποτελεί μια πολιτική Θέση. Γίνεται με απόφαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, και οι καλεσμένοι είναι κατά κύριο λόγο στελέχη του κόμματος. Στόχος μας είναι να εκλαϊκεύσουμε και να επικοινωνήσουμε τις απόψεις και τις θέσεις του κόμματος. Αν ήταν διαφορετικό το τοπίο στα ΜΜΕ, ίσως να μην υπήρχε η ανάγκη για το “Παρατηρητήριο”. Είναι μια έκτακτη παρέμβαση στην κρίση. Όσον αφορά τον δικό μου ρόλο, όλα μας τα στελέχη λειτουργούν έτσι. Ο Πολάκης που είναι γιατρός ζήτησε να πάει στο νοσοκομείο. Ε, ο Αρβανίτης, αυτή τη δουλειά ξέρει να κάνει».

Κλείνοντας, ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην ανάγκη για πολυφωνία και συνεννόηση:

«Η κυβέρνηση είχε την υποχρέωση και την ευθύνη την πρώτη εβδομάδα να μονοπωλήσει τα ΜΜΕ, για να ενημερώσει τον κόσμο, σε συνθήκες πρωτόγνωρες για τη γενιά μας. Αυτό ήταν σωστό. Από εκεί και πέρα, η μονομέρεια, στην δημόσια και την ιδιωτική τηλεόραση είναι προφανής. Δεν είναι δυνατόν να κάνει ένα κόμμα -πόσο μάλλον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- διακαναλική και να μην πηγαίνουν κάμερες. Ειδικά σε τέτοιες στιγμές υπάρχει ανάγκη για πολυφωνία. Και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να διαφυλάξουμε όλοι, δεξιοί κι αριστεροί. Ας μην υλοποιήσει η ΝΔ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ας το ακούσει».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα