Αρβανίτης: Γίνεται επικίνδυνο το Εγώ του κ. Μητσοτάκη

Στον ρ/σ Real FM και στην εκπομπή των Γ. Παγάνη και Α. Γιάμαλη, μίλησε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL Κώστας Αρβανίτης.

Για τη δική του εμπειρία σχετικά με τα μέτρα αυτοπροστασίας που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού, ανέφερε: «Από τη στιγμή που επέστρεψα στην Ελλάδα, την προηγούμενη Τετάρτη, βρίσκομαι στο σπίτι μας στο Λαύριο, με όλες τις προφυλάξεις, για τον εαυτό μας, τα παιδιά μας και όλο το κοινωνικό σύνολο. Μένουμε σπίτι, όπως υποχρεούμαστε όλοι.

Εννοείται πως θα κάνουμε κάποιες κινήσεις που έχουμε ανάγκη, κάποια απαραίτητα ψώνια, με κάθε προφύλαξη. Με στεναχωρεί όμως που υπάρχουν αυτές η μειοψηφίες ανεύθυνων», ενώ συμπλήρωσε πως, «Είναι ανεύθυνη στάση να βγαίνουμε έξω και να εκθέτουμε τον κόσμο σε κίνδυνο και πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την πλάκα. Χρειάζεται συνολική, κρατική, προσωπική ευθύνη. Αυτό διαχωρίζει τον πολίτη από τον ιδιώτη. Σε μια δημοκρατική κοινωνία χρειαζόμαστε πολίτες και όχι ιδιώτες».

Αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης από την πλευρά της κυβέρνησης, σημείωσε: «Δεν πρέπει η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τον φόβο που είναι διάχυτος στην κοινωνία ως εργαλείο χειραγώγησης και πολιτικής αξιοποίησης. Υπάρχουν όρια. Δεν γίναμε ξαφνικά κράτος, ενώ πριν δεν είμασταν. Το κράτος σαν δομή, ασχέτως της εκάστοτε κυβέρνησης έχει την υγιή γραφειοκρατία του, που ξέρει να λειτουργεί σωστά. Τα ανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού και εν προκειμένω της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση, και γι΄ αυτό θα τα στηρίξουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά πείθει ο κ. Μητσοτάκης όταν προσπαθεί να πλασαριστεί ως πατέρας του Έθνους».

Σχολιάζοντας συγκεκριμένα την πολιτική επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, ανέφερε: «Στο δεύτερο του, αχρείαστο, διάγγελμα υπήρξε πολύς πρώτος ενικός. Το «εγώ» στην δημοκρατία παραπέμπει σε άλλες καταστάσεις. Η δημοκρατία είναι το ΕΜΕΙΣ. Αυτός ο λόγος δεν κάνει τον δημοκράτη πολίτη, δεξιό ή αριστερό, να αισθάνεται καλά. Βλέπω ότι και στα δημόσια ΜΜΕ, η ενημέρωση είναι μονοσήμαντη, όπως και οι καλεσμένοι που μιλούν. Δεν είναι αυτή ώρα και συνθήκες για να τοποθετηθεί η κυβέρνηση για μια υποτιθέμενη ιδεολογική νίκη, ειδικά από τη στιγμή που καθημερινά δικαιώνεται η αριστερή αντίληψη για το δημόσια χαρακτήρα της υγείας».

Σημείωσε, ακόμη, πως η πανδημία του κορονοϊού «είναι μία τεράστια, παγκόσμια περιπέτεια, το μέγεθος της οποίας οφείλεται στο κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο, και θα αλλάξει σημαντικά τις ζωές μας. Είναι η 11η Σεπτεμβρίου στη νιοστή. Δεν μπορώ να φανταστώ, πως θα είναι ο κόσμος όταν θα ξαναβγούμε έξω».

Ερωτηθείς για τη στάση και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, ο ευρωβουλευτής σημείωσε πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής είχε πει ότι το ένα δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης που ανήγγειλε ο ΠΘ στο πρώτο διάγγελμα ήταν ανεπαρκές. Έχουμε ανθρώπους με καλή γνώση για τα οικονομικά, και η κριτική μας ήταν πάνω στο ότι υπήρχε η δυνατότητα για περισσότερα. Η Ισπανία και η Πορτογαλία, που έχουν αριστερές και προοδευτικές κυβερνήσεις, μετά το Eurogroup σπάσανε τη γραμμή του 1% του ΑΕΠ και πήγαν στο 10%.

Όσο πόνο και φόβο και αν έχει αυτή η ιστορία για όλους μας, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις αναζητήσεις που καλούμαστε να κάνουμε όλοι στις βιβλιοθήκες μας. Σε επίπεδο ηθικής, μιλάμε για μια μεγάλη ιδεολογική νίκη της Αριστεράς. Δεν πάει αυτό αυτόματα να πει ότι θα κερδίσει, μπορεί η κατάσταση μετά την κρίση να είναι πολύ αρνητική και συντηρητική. Αλλά το ότι επανέρχονται δεξιές εφημερίδες και δημοσιογράφοι και πολιτικοί και μιλάνε για την αναγκαιότητα του δημοσίου συστήματος υγείας λέει πολλά. Και αυτό συμβαίνει παντού, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία, και στις ΗΠΑ, που τα έχουν ξεχαρβαλώσει όλα. Η αριστερά είναι επίκαιρη, ουσιαστική, έχει λόγο και θα παίξει ρόλο στη δημοκρατία του 21ου αιώνα».

Απαντώντας, μάλιστα στην ερώτηση των δημοσιογράφων, για την πορεία του ΕΣΥ, κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Αρβανίτης ανέφερε πως «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, είχαν ήδη απολυθεί 20.000 γιατροί και νοσηλευτές. Έγιναν πάρα πολλές προσλήψεις και βεβαίως να θυμίσω ότι το ΕΣΥ ξαναχτίστηκε σχεδόν από την αρχή, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, βάζει πλάτη σε αυτήν την ιστορία, όπως οφείλει να κάνει μια σοβαρή αντιπολίτευση. Στην περίπτωση που οι ρόλοι αντιστρέφονταν και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούταν να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση με την ΝΔ στην αντιπολίτευση, δεν νομίζω να ήταν έτσι τα πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα δεν υπονομεύει το κυβερνητικό έργο. Το ζητούμενο είναι βγει η χώρα από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Δεν είναι ώρα για μικροκομματική πολιτική».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέστησε την προσοχή στην επόμενη μέρα, μόλις τελειώσει η περιπέτεια του κορονοϊού, και το μέλλον που αυτή επιφυλάσσει για τις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα, καθώς και για την ίδια την υφή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας: «Σαν κόμμα, οφείλουμε να έχουμε και συγκεκριμένες προτάσεις για τα επιμέρους ζητήματα. Ένα παράδειγμα: Ποια θα είναι η κατάσταση για τους εργαζομένους μετά; Τι θα γίνει με την κατ’ οίκον εργασία, και πως θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι και του μεγάλου κομματιού του πληθυσμού που δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε τεχνολογίες τηλεργασίας; Πώς θα είναι τα πράγματα, πώς θα διαμορφωθούν οι νέες συνθήκες στην υγεία, την παιδεία, και την δημοκρατία;

Αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό του πλανήτη λειτουργεί χωρίς κοινοβούλια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκλεισε. Η ελληνική Βουλή υπολειτουργεί, και ίσως κλείσει εντελώς. Θέλει μεγάλη σοβαρότητα, να μην επενδύει η κυβέρνηση στη λογική του φόβου. Είναι κακό για τη δημοκρατία. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως διαφυλάσσουμε την δημοκρατία. Ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι οφείλουμε να δώσουμε τη δική μας μάχη σε αυτό το μέτωπο»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα