Αρνητικό πρόσημο στο χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί να αποφύγει σήμερα το αρνητικό πρόσημο, την ώρα που οι περισσότεροι τίτλοι του υποχωρούν.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,57% στις 782,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.865,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,41% στις 463,77 μονάδες.

Την ώρα που η αγορά φλέρταρε με το ανώτατο άκρο της τρέχουσας συσσώρευσης, ήρθε η αναταραχή στις διεθνείς αγορές για να αναιρέσει την προσπάθεια υπέρβασης του στενού εύρους στο οποίο κυμαίνεται. Βέβαια, η αγορά προς ώρας δείχνει να έχει κάποιες άμυνες πέριξ των 780 μονάδων, ωστόσο, το κλίμα είναι αρνητικό, ειδικά στην πλειονότητα των τίτλων.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, ο “εχθρός” των αντοχών της αγοράς είναι στην παρούσα φάση η μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα. Ωστόσο, σήμερα η συνεδρίαση πιθανόν να είναι διαφορετική, δεδομένου ότι έχουμε την ολοκλήρωση του Φεβρουαρίου αλλά και την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Οι εν λόγω αλλαγές δεν έχουν ελληνικό ενδιαφέρον (ο MSCI Greece Standard έχει τρεις μετοχές ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo), ωστόσο δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τις σταθμίσεις χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται και στη λεωφόρο Αθηνών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις σχετικές κινήσεις από τους επενδυτές ώστε να έχουν τις απαραίτητες μετοχές και σταθμίσεις, αφού η πλειονότητα των εν λόγω επενδυτών είναι χαρτοφυλάκια που ακολουθούν-αντιγράφουν τους δείκτες (index truck funds).

Πάντως η πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών δείχνουν σήμερα το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών για την εικόνα του ΧΑ, καθώς το χθεσινό sell off στα αμερικανικά ομόλογα έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στις αγορές παγκοσμίως. Το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από το rotation μεγάλων κεφαλαίων, τα οποία μπορεί να μην δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, αλλά επηρεάζουν δευτερογενώς και τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στις περιφερειακές αγορές.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο, η ΕΧΑΕ, η Coca Cola, ο Μυτιληναίος, η ΔΕΗ, ο Φουρλής και η Εθνική δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις καταγράφοντας απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Titan, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη κινούνται οι Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Eurobank, χωρίς όμως καμία να κινείται με κέρδη άνω του 1%. Ο ΟΤΕ, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 2020 και μέρισμα, σημειώνει κέρδη 1,05%.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα