Αρνητικό πρόσημο στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με απώλειες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 0,62% στις 841,39 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,89 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,95% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.141,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,86% στις 750,70 μονάδες.

Σε συγκυριακές αφορμές αποδίδουν σήμερα την πτώση οι εγχώριοι αναλυτές, οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει για το αρνητικό διεθνές κλίμα που θα επηρεάσει την ελληνική αγορά, δεδομένου του ότι οι καταλύτες εκλείπουν, αλλά και η κόπωση είναι εμφανής. Άλλωστε, η ελληνική αγορά επηρεάζεται από τις μακροοικονομικές επιδόσεις, και όταν η παγκόσμια οικονομία δείχνει να μην έχει τη στήριξη της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη, της Fed, είναι επόμενο οι αγορές να διορθώνουν.

Αυτό είναι και το μήνυμα της χθεσινής ομιλίας του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη και δεν υποκύπτει σε “βραχυπρόθεσμες πολιτικές πιέσεις”, “απαντώντας” επί της ουσίας στον πρόεδρο Trump οποίος έχει ζητήσει επανειλημμένα να μειωθούν τα αμερικανικά επιτόκια, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Την ίδια στιγμή, σήμερα τρεις δεικτοβαρείς τίτλοι διαπραγματεύονται χωρίς το σχετικό δικαίωμα για το μέρισμα, γεγονός που ασκεί πιέσεις. Ειδικότερα, ο Μυτιληναίος διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στα 0,36 ευρώ, όπως και ο ΟΠΑΠ, ο οποίος έδωσε μέρισμα ύψους 0,60 ευρώ μεικτό, και η Motor Oil με υπόλοιπο μερίσματος 0,95 ευρώ.

Στο μεταξύ, το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με τον οίκο MSCI, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις για καμία αλλαγή. Πάντως, ο οίκος βελτίωσε τη τη σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου από “+” σε “++” καθώς δεν υπήρξαν παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που να αμφισβητούν την ελεύθερη αγορά.

Στο ταμπλό τώρα, όπως ήταν αναμενόμενο ο ΟΠΑΠ σημειώνει απώλειες 5,06%, ήτοι σχεδόν με την μερισματική του απόδοση, ενώ η Motor Oil χάνει 2,90%. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Σαράντη, Πειραιώς, ΟΛΠ και Μυτιληναίος, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, Coca Cola, Eurobank, Εθνική, Cenergy, Jumbo, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα τα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη 1%, με τις Aegean, Φουρλής, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Βιοχαλκο, Λάμδα και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με ήπια άνοδο. Χωρίς μεταβολή η μετοχή του Τιτάνα.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα