Αρνητικό πρόσημο στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί στις 1.493 μονάδες με πτώση 0,7% και τον τζίρο στα 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 3,2 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης κινείται στις 1.349 μονάδες με -0,8%, ο FTSE υποχωρεί στις 3.636 μον. με -0,7% και ο FTSE των mid caps σημειώνει πτώση 0,6% στις 2.405 μονάδες.

Η διορθωτική τάση σήμερα έρχεται μετά από ένα αρκετά καλό ξεκίνημα της χρονιάς για την αγορά, έχοντας ολοκληρώσει την περασμένη (τετραήμερη λόγω της αργίας των Φώτων) εβδομάδα με τον ΓΔ στο +1,14% και τον τραπεζικό δείκτη στο +3,44%, ενώ από τις αρχές του 2025 (ακόμα δύο συνεδριάσεις) ο ΓΔ κερδίζει μέχρι σήμερα 2,32%, ο FTSE 2,58%, ο ΔΤΡ 5,78% και ο FTSEM 3,73%.

Ωστόσο, η Παρασκευή έκλεισε με αρνητικό τόνο, καθώς η εκρηκτική αύξηση των προσλήψεων στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο απομάκρυνε περαιτέρω τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων και έστειλε στο “κόκκινο” αρχικά τα τοπικά futures και τους ευρωπαϊκούς δείκτες και στη συνέχεια τη Wall Street, συνθέτοντας γενικότερα ένα πιο δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον, με τις ευρωπαϊκές αγορές και την προθεσμιακή των ΗΠΑ να συνεχίζουν χαμηλότερα και σήμερα.

Μακροπρόθεσμα πάντως το ξεκίνημα του 2025 στην Αθήνα έχει καλλιεργήσει προσδοκίες για ακόμα ένα καλό έτος, με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance να σημειώνει ότι “η διάχυση στο σύνολο του ταμπλό έχει προσελκύσει και πάλι τόσο ανενεργούς κωδικούς όσο και νέους επενδυτές που ψάχνουν διέξοδο για αποδόσεις. Ο τραπεζικός σέρνει το μεγάλο μέρος του κάρου του ΓΔ, με κέρδη που ήδη πλησιάζουν το 6% στις πρώτες συνεδριάσεις. Στο μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων στον FTSE 25 οι τζίροι και οι διακυμάνσεις είναι σε χαμηλή πτήση με εξαίρεση τον όμιλο του Στασινόπουλου που δείχνει ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει φέτος πιθανότατα και λόγω των χαμηλών του αποτιμήσεων”.

Σε τεχνικό επίπεδο, ο ίδιος επισημαίνει ότι “η πληρωμή του στόχου των τραπεζών έχει πιθανότητες να βγάλει πωλητές και να δώσει διόρθωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει η ημερήσια εικόνα. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα μας δώσουν περισσότερα στοιχεία θυμίζοντας ότι το επίπεδο των 1.470 μονάδων στον ΓΔ έχει πλέον γίνει κύρια στήριξη. Αν η αγορά καταφέρει να κλείσει πάνω από τα υψηλά της Παρασκευής τότε μπορεί να στοχεύσει άμεσα τις 1.550 μονάδες”.

Κατά τα άλλα, η προσοχή στην Αθήνα εστιάζει στον ΟΛΘ έπειτα από τη δημόσια πρόταση για το 21% του free float στα 27 ευρώ από την οικογένεια Ντρέιφους, μέσω της LeonidsPort, της οποίας είχε προηγηθεί προτού ανακοινωθούν οι εξελίξεις απότομη άνοδος κατά 8,6% της μετοχής την Παρασκευή στα 23,90 ευρώ.

Οι κινήσεις στο ταμπλό
Ο ΟΛΘ κινείται σήμερα αναμενόμενα στα επίπεδα της δημόσιας πρότασης (27 ευρώ) με ράλι 13% και τις περισσότερες συναλλαγές της ημέρας, άνω των 1,7 εκατ. ευρώ.

Πτωτικά κινούνται οι συστημικές τράπεζες, με την Alpha στο -0,5%, την Πειραιώς στο -0,7% και τις ΕΤΕ και Eurobank περί του -0,9%.

Να δώσει κάποιες στηρίξεις στην αγορά επιχειρεί η Ελλάκτωρ με +1,8%, αλλά ανοδικά στον FTSE ακολουθούν μόνο ο ΟΠΑΠ με την ΕΥΔΑΠ και αυτό με μικρά κέρδη έως 0,4% για τον πρώτο.

Τη συνολική εικόνα της αγοράς επιβαρύνει έντονα το -2,2% της Coca Cola, να και με λιγότερα από 800 τεμάχια (25 χιλ. ευρώ), με την ΕΛΧΑ να συνεχίζει και σήμερα διορθωτικά στο -1,1% μετά το -3,8% της Παρασκευής.

Απώλειες που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν ακόμα οι Βιοχάλκο, Σαράντης, Aegean.

Η Jumbo με την Motor Oil κινούνται περί του -0,8% και οι ΔΕΗ, Metlen περί του -0,4%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα mid caps, με τις Intralot και Φουρλή να περί του 0,8%, ενώ ΕΧΑΕ, Profile, ΑΒΑΞ, Lavipharm και ΑΔΜΗΕ υποχωρούν περισσότερο από 1%.

Ενδεικτικοί της τάσης είναι οι ευρύτεροι συσχετισμοί στο ταμπλό, όπου 70 μετοχές κινούνται πτωτικά έναντι 26 μόνο ανοδικών.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα