

Υποχωρούν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η αμερικανική Federal Reserve θα μπορούσε να καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της και μετά τα στοιχεία στην Κίνα που έδειξαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη συνεχίζει να φλερτάρει με τον αποπληθωρισμό.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική στατιστική υπηρεσία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις 0,1% τον Δεκέμβριο από ένα χρόνο νωρίτερα, επιβεβαιώνοντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Σε ένα πιο ενθαρρυντικό σημάδι για το Πεκίνο, ο δομικός δείκτης – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές στα τρόφιμα και τα καύσιμα – ενισχύθηκε για τρίτο μήνα στο 0,4% από ένα χρόνο νωρίτερα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.
Για το έτος συνολικά, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις 0,2% από το 2023, χάνοντας την εκτίμηση που είχαν κάνει οι αναλυτές στο ξεκίνημα του 2024 για αύξηση 1,1%.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού στο μεταξύ υποχώρησε 2,3% τον Δεκέμβριο από ένα χρόνο νωρίτερα, μετά την πτώση του Νοεμβρίου κατά 2,5%. Οι τιμές παραγωγού είναι σε αποπληθωριστική τροχιά για 27 διαδοχικούς μήνες.
Στο ταμπλό ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημειώνει πτώση 0,9%, ενώ ο Topix χάνει 1,2%.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει οριακές απώλειες 0,04%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai υποχωρεί 0,5% και ο δείκτης CSI 300 των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,25%.
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας σημειώνει οριακά κέρδη, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 0,4%.
Στις ΗΠΑ τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve έδειξαν ότι τα περισσότερα μέλη της κεντρικής τράπεζας θεωρούν ότι οι κίνδυνοι στον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί.
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve συμφώνησαν στην τελευταία συνεδρίαση του 2024 ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνει το 2025, αν και διέκριναν τον κίνδυνο οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές να διατηρηθούν λόγω και των επιπτώσεων από τις πολιτικές του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως έδειξαν τα πρακτικά.
“Οι περισσότεροι συμμετέχοντες σχολίασαν ότι η Επιτροπή [Νομισματικής Πολιτικής] θα μπορούσε να υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση όταν θα εξετάσει” νέες μειώσεις [των επιτοκίων].
Σχετικά Νέα
Δασμοί: Και δεύτερο αεροσκάφος της Boeing επιστρέφει στις ΗΠΑ από την Κίνα
Ένα δεύτερο αεροσκάφος της Boeing που προοριζόταν για κινεζική αεροπορική εταιρεία κατευθυνόταν πίσω στις.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Σε μεικτό έδαφος ολοκληρώνουν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η κεντρική.
Υεμένη: Οι Χούθι κάνουν λόγο για 12 νεκρούς σε βομβαρδισμούς που αποδίδουν στις ΗΠΑ
Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας του Πάσχα.
Γαλλία: Το Ισραήλ απαγορεύει την επίσκεψη αντιπροσωπείας μελών του κοινοβουλίου της Γαλλίας
Αντιπροσωπεία μελών του γαλλικού κοινοβουλίου, κυρίως αιρετών της Αριστεράς, κατήγγειλε χθες Κυριακή πως υφίσταται.