Αρνητικό κλίμα στη Wall Street

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, παρά τα θετικά νέα για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε εταιρικά κέρδη.

Σε αυτό το κλίμα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει απώλειες 102,04 μονάδων ή 0,30% στις 33.958,32 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 0,43% στις 4.193,60 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί 0,49% στις 14.013,46 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Amazon ανακοίνωσε χθες βράδυ καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα. Ειδικότερα, τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν στα 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια και οι πωλήσεις Ιανουαρίου-Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 44% στα 108 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street με την εταιρεία να σημειώνει κέρδη 15,79 δολ. ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων για 9,54 δολ.. Τα αποτελέσματα της Amazon έδειξαν ότι η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή για το διαδικτυακό κλάδο λιανικής, ακόμη και όταν η οικονομία άρχισε να ανοίγει.

Η Twitter, εν τω μεταξύ, απογοήτευσε ως προς τα αποτελέσματα αύξησης των χρηστών και τις προοπτικές εσόδων για το β’ τρίμηνο. Η ανακοίνωσε ότι οι ημερήσιοι ενεργοί χρήστες με δυνατότητα δημιουργίας κερδών ανήλθαν σε 199 εκατομμύρια το α’ τρίμηνο, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για 200 εκατομμύρια. Ακόμη, η εταιρεία ανέφερε ότι αναμένει έσοδα μεταξύ 980 εκατ. και 1,08 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο. Οι αναλυτές ανέμεναν guidance ύψους 1,06 δισ. δολαρίων κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την Refinitiv. Σημειώνεται επίσης πως η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα ύψους 1,04 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο, αυξημένα κατά 28% από τα 808 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.

Στο μεταξύ, πιέσεις δέχεται η μετοχή της Apple (-0,86%) καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το App Store της εταιρείας παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού.

Στα μάκρο, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,2% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Σύμφωνα με το Dow Jones και τη Wall Street Journal, οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 4%.

Παράλληλα, τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 21,1% τον Μάρτιο κυρίως λόγω της κυβερνητικής οικονομικής στήριξης.

Η αύξηση των εσόδων και των δαπανών τον περασμένο μήνα έπαιξε βασικό ρόλο στην ενίσχυση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο. Σημειώνεται πως το ΑΕΠ αυξήθηκε 6,4% σε ετήσια βάση στο τελευταίο τρίμηνο, εν μέσω πτώσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της δημιουργίας 1,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό από το γ΄ τρίμηνο του 2003, και ακολουθεί το 4,3% του δ΄ τριμήνου.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη την άνοιξη καθώς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί και οι επιχειρήσεις αυξάνουν την παραγωγή για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Εν τω μεταξύ, ένας βασικός δείκτης του πληθωρισμού γνωστός ως PCE, αυξήθηκε κατά 0,5% τον Μάρτιο, αυξάνοντας τον ετήσιο μέσο όρο σε 2,3% από 1,5% τον προηγούμενο μήνα και είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες.

Οι Αμερικανοί ξόδεψαν πολλά χρήματα τον περασμένο μήνα σε νέα αυτοκίνητα και φορτηγά, είδη ψυχαγωγίας όπως παιχνίδια, έτοιμα τρόφιμα και πολλά άλλα καταναλωτικά αγαθά. Οι δαπάνες αυξήθηκαν επίσης και στα δωμάτια ξενοδοχείων.

Καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να σημειώνουν πτώση, η μεγάλες δαπάνες είναι απίθανο να μειωθούν σύντομα. Οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν περισσότερους ανθρώπους και αυξάνουν τις επενδύσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην ισχυρή ανάκαμψη στη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών.

Ακόμη, το επίπεδο αποταμίευσης αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 27,5% – περίπου τέσσερις φορές πάνω από το μέσο όρο των επιπέδων προ πανδημίας.

Οι καταναλωτές έχουν σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε λεγόμενες πλεονάζουσες αποταμιεύσεις, πάνω από τα κανονικά επίπεδα αν δεν υπήρχε η πανδημία και η κυβερνητική οικονομική στήριξη. Τα χρήματα αυτά, σημειώνουν οικονομολόγοι, πρόκειται εν τέλει να δαπανηθούν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα