Αρνητικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο – Στηρίγματα από Coca Cola

Συνεδρίαση καρμπόν με τη χτεσινή εξελίσσεται προς ώρας στην Λεωφόρο Αθηνών, που διέγραψε τα αρχικά κέρδη και πέρασε σε αρνητικό έδαφος με την άνοδο της δεικτοβαρούς Coca Cola να περιορίζει τις απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Ειδικότερα, ο ΓΔ έφτασε έως τις 1.414,76 (+0,67%) αρχικά αλλά έχασε τη δυναμική του και πλέον υποχωρεί στις 1.402,5 μονάδες με πτώση 0,2% και τον τζίρο στα 43,5 εκατ. ευρώ ενώ έχουν διακινηθεί 10,5 εκατ. τεμάχια.

Αρνητικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο – Στηρίγματα από Coca Cola
Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της υποχώρησης με απώλειες 1,2% στις 1.228 μονάδες, ο FTSE βρίσκεται στις 3.412 μονάδες με -0,37%, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM κινείται στις 2.387 μονάδες παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητη.

Ακριβώς όπως και χτες, όταν μετά το θετικό άνοιγμα η αγορά χρειάστηκε για να διαχειριστεί τις πιέσεις τις στηρίξεις της Coca Cola κατά βάση και της Πειραιώς, με φόντο τα ισχυρά μεγέθη που ανακοίνωσαν, οι επενδυτές και σήμερα δείχνουν να στρέφονται σταδιακά σε profit taking με επίκεντρο τις “πρωταθλήτριες” (και) του 2024 τράπεζες.

Αυτό που μένει να φανεί ωστόσο είναι αν η ημέρα θα έχει και το ίδιο φινάλε, με την εντυπωσιακή ρελάνς που έκαναν χτες οι αγοραστές την τελευταία ώρα των συναλλαγών οδηγώντας τον ΓΔ όχι μόνο πάνω από το ψυχολογικό ορόσημο των 1.400 μονάδων αλλά και σε νέο υψηλό από το 2011.

Το αναβαθμισμένο κλίμα διεθνώς πάντως, με τους δείκτες σε Ευρώπη, ΗΠΑ αλλά και Ασία να δείχνουν ότι άφησαν πίσω τους γρήγορα την “ψυχρολουσία” του αμερικανικού πληθωρισμού την Τετάρτη, ευνοεί πλήρως τους long με αστερίσκο μόνο την επενδυτική κόπωση από την “ανάβαση” στα νέα επίπεδα.

Στο ταμπλό, σε παρόμοιο τόνο με χτες η Coca Cola δίνει στηρίξεις στην αγορά με νέα άνοδο 3% μετά το +6,4%, από κοντά ακολουθεί η Ελλάκτωρ 2,2% στη δική της τρίτη ημέρα ισχυρών κερδών, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ενισχύεται κατά 1,8% και η ΔΕΗ ανακάμπτει με +1,4%.

Στις τράπεζες η Πειραιώς αντιστέκεται στις πιέσεις (-0,05%) αλλά η Εθνική χάνει 1,2%, η Alpha 1,5% και η Eurobank 1,8%.

Πιέσεις δέχεται και η Motor Oil με -1,9%, η Jumbo και η Aegean υποχωρούν κατά περίπου 1%, ο ΟΠΑΠ κινείται στο -0,8% και ο Μυτιληναίος στο -0,75% με υψηλό τζίρο άνω των 3,5 εκατ. ευρώ.

Ελαφρώς ανοδικά επιχειρεί να κινηθεί το Ελ. Βενιζέλος με +0,25% συνεχίζοντας σταθερά με υψηλό τζίρο στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει ο ΑΔΜΗΕ με +1,75%, η Intracom ενισχύεται κατά 0,6%, η Intralot κατά 0,5% και η ΑΒΑΞ κατά 0,3%, ενώ οι πωλητές εστιάζουν στην Intrakat με -1% και τα ΕΧΑΕ με -0,5%.

Με μεγάλο προβάδισμα είναι οι πωλητές στο σύνολο του ταμπλό, όπου 67 μετοχές κινούνται πτωτικά έναντι 49 ανοδικών.

Σε κάθε περίπτωση, στο πλευρό της αγοράς βρίσκονται και τα νέα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, με τον πληθωρισμό αφενός να επιβραδύνει στο 3,1% τον Ιαουάριο από το 3,5% και την Κομισιόν αφετέρου να προβλέπει τριπλάσια ανάπτυξη από την Ευρωζώνη για τη χώρα φέτος.

Διεθνής άνοδος
Σε διεθνές επίπεδο, όπως προαναφέρθηκε οι δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία εμφανίζουν όλοι ανοδικές τάσεις για δεύτερη ημέρα, με το μίνι sell – off που πυροδότησε η αδύναμη μέτρηση του αμερικανικού πληθωρισμού να δείχνει ότι είχε διάρκεια μόλις μίας ημέρας ουσιαστικά.

Στην Ασία νωρίτερα σήμερα ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε πάνω από τις 38.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά το 1990, με τους αγοραστές να έχουν γενικότερα το πάνω χέρι στην περιοχή και την αγορά της Ταϊβάν να πραγματοποιεί άλμα 3%.

Στην Ευρώπη ο DAX κινείται ξανά πάνω από τις 17.000 μονάδες με κέρδη 0,6%, ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο +0,74%, ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,1% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο +0,65%.

Στις ΗΠΑ χτες οι δείκτες της Wall Street έβγαλαν άμεσα ανοδική αντίδραση με κέρδη έως 1,3% για τον Nasdaq και η προθεσμιακή αγορά δείχνει προς συνέχεια της κίνησης σήμερα, με άνοδο στην περιοχή του 0,2% για τα futures και των τριών δεικτών.

Στο πλευρό τους οι μετοχές έχουν και την τάση αποκλιμάκωσης που δείχνουν οι αποδόσεις των ομολόγων, με το 10ετές ΗΠΑ στο 4,228% και το 2ετές στο 4,561%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στο 3,285% με πτώση άνω των15 μονάδων βάσης.

Σημειώνεται ότι οι δύο επανεκδόσεις ομολόγων του ΟΔΔΗΧ χτες συγκέντρωσαν προσφορές συνολικού ύψους άνω των 1,3 δισ. ευρώ με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 400 εκατ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα