Αρνητική η Γερμανία στην έκδοση ευρωομολόγου

Η έκδοση ευρωομολόγου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν η ύφεση και οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ήταν το βασικό αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο κορυφής που έγινε την Πέμπτη (26/03) με τηλεδιάσκεψη. Η Γερμανία, πάντως, με άλλες χώρες του Βορρά διαφωνούν.

Ευρωομόλογο, ομόλογο-κορώνα, όπως και να ονομαστεί αποτελεί ξανά το βασικό αίτημα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου για να διορθωθεί η ζημιά που προκαλεί στην οικονομία ο κορωνοϊός.

Εννιά ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έθεσαν στη Σύνοδο Κορυφής σε συνέχεια της επιστολής που έστειλαν την Τετάρτη (25/03) στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τη Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά να διαφωνούν.

Ανοικτά διαφωνούν και το μπλοκάρουν:

•Γερμανία

•Ολλανδία

•Αυστρία

Ενώ και άλλες βόρειες χώρες δεν το βλέπουν θετικά, επιμένοντας σε χρηματοδότηση με πιστοληπτική γραμμή δηλαδή με μνημόνιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε πρόσθετη ειδική χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ενώ η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να καταργήσει το όριο αγοράς κρατικών ομολόγων έως το τέλος του έτους το οποίο τώρα αναμένεται να φτάσει ακόμα και στα 1,1 τρις ευρώ από όπου η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί με 15 δις.

Σταθερά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι το κράτος μπορεί παράλληλα να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάχθηκε και η Φώφη Γεννηματά στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που έχει ανακοινώσει ήδη η κυβέρνηση για το Μάρτιο και τον Απρίλιο προσδιορίζεται στα 4,7 δις ευρώ.

Σχετικά Νέα