Αρνητικές τάσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Μικρές απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού αυτή την εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ καθώς και στα μηνύματα που θα στείλει ο πρόεδρος της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ.σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων.

Ο αμερικανικός δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να δημοσιευθεί την Τετάρτη και ο δείκτης τιμών παραγωγού την Πέμπτη. Την περασμένη Παρασκευή η αρχική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναρριχήθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ στο 5% τον Δεκέμβριο από 4,9% τον Νοέμβριο και -0,3% τον Δεκέμβριο του 2020.

Η Eurostat αναμένει η ενέργεια να έχει και πάλι τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (26,0% σε σύγκριση με 27,5% το Νοέμβριο). Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, εκτιμάται ότι παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,6%.

Επιπλέον, οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα σχόλια σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων αυξήσεων των επιτοκίων από τον Τζερόμ Πάουελ, καθώς ο πρόεδρος της Fed θα καταθέσει την Τρίτη ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας.

Η Fed έχει προαναγγείλει μια πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, ενώ τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τετάρτη έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει -πέραν της αύξησης των επιτοκίων- να προχωρήσει και σε συρρίνωση του ισολογισμού της.

Οι αγορές θα παρακολουθούν επίσης τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν σήμερα μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων διπλωματών στη Γενεύη, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης όσον αφορά το Ουκρανικό.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,3% στις 485 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να κερδίζει 0,8%, ενώ ο βιομηχανικός κλάδος υποχωρεί κατά 0,6%.

Στα επιμέρους ταμπλό, o γερμανικός DAX χάνει 0,22% στις 15.910 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,47% στις 7.185 μονάδες, και ο βρετανικός FTSE 100 εμφανίζεις αρνητικές τάσεις πέριξ των 7.470 μονάδων.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB προσθέτει 0,1% στις 27.640 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,1% στις 8.740 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, ο βρετανικός βραχίονας της γερμανικής εκπτωτικής αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Aldi, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν οι δαπάνες ήταν υψηλότερες από το συνηθισμένο εξαιτίας του lockdown και του προσωρινού κλεισίματος μπαρ και εστιατορίων.

Ο γαλλικός όμιλος συμβουλών τεχνολογίας, Atos, εξέδωσε νέα προειδοποίηση για τα κέρδη, τη δεύτερη σε επτά μήνες, λίγες ημέρες μετά από την επίσημη ανάληψη καθηκόντων του νέου διευθύνοντος συμβούλου του, Rodolphe Belmer.

Η Atos τόνισε πως οι οικονομικοί της στόχοι που τέθηκαν τον Ιούλιο, δεν θα είναι εφικτό να υλοποιηθούν, εξαιτίας καθυστερήσεων στις συμφωνίες με τους πελάτες και λόγω των χαμηλότερων περιθωρίων στη μονάδα μεταπώλησης hardware και λογισμικού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα