Αρνητικές τάσεις στις ευρωαγορές

Αρνητικές τάσεις επικρατούν την Τρίτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα κατώτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης όχι μόνον στην μεταποιητική δραστηριότητα, στη δεύτερη οικονομία του πλανήτη, αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών, γεγονός που δημιούργησε πτωτικές τάσεις και στις ασιατικές αγορές.

Στις ΗΠΑ, την Τετάρτη 1 Μαΐου, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας (FOMC) αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη την απόφασή της για το πώς θα κινηθεί όσον αφορά το βασικό της επιτόκιο. Το βασικό σενάριο φέρει την Federal να διατηρεί τα επιτόκια αμετάβλητα, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει τη δυναμική της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας με τον χαμηλό πληθωρισμό.

Στην Ευρώπη, εξάλλου, αναμένονται τα προκαταρκτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του έτους.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα προσαρμοσμένα κέρδη α΄ τριμήνου της Airbus, κυρίως λόγω των αυξημένων παραγγελιών που δέχθηκε για την κατασκευή αεροπλάνων, ξεπερνώντας μάλιστα και την Boeing για να γίνει η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών παγκοσμίως φέτος.

Η Airbus ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν στα 549 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 14 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 86% στα 40 εκατ. ευρώ.

Οι καθαρές ζημιές της Deutsche Lufthansa διευρύνθηκαν σημαντικά στο α΄ τρίμηνο καθώς το κόστος καυσίμων και η πλεονάζουσα χωρητικότητα επηρέασαν τα αποτελέσματα της εταιρείας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 342 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις ζημιές των 39 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Μειωμένα κατά 12% κέρδη ανακοίνωσε και η BP, ενώ μειωμένα κέρδη (κατά 10%) εμφάνισε και η Banco Santander.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται πτωτικά κατά 0,09, με τον Euro Stoxx 50 να «χάνει» 0,27%.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,21%, με τον γαλλικό CAC να έχει ακόμη πιο διευρυμένες απώλειες, 0,38%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται σε ήπια αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 0,07%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει απώλειες 0,06% και ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,25%.

Σχετικά Νέα