Αρνητικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Μεικτά πρόσημα στα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού τη Δευτέρα, αφού παραμένουν οι ανησυχίες για συνέχιση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve, ενώ οι επενδυτές στην Κίνα σταθμίζουν την απόφαση για μείωση του επιτοκίου δανεισμού προκειμένου να ανακοπεί η οικονομική επιβράδυνση στη χώρα.

Ειδικότερα, το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται αυτή την εβδομάδα στο κρίσιμο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, αναμένοντας σήματα για την επικείμενη στάση της Fed όσον αφορά το μέγεθος αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

“Τα πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της Fed στέλνουν το μήνυμα για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, δεδομένου ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη κερδηθεί”, τόνισε σε σημείωμά του ο Rodrigo Catril, αναλυτής της National Australia Bank.

Σύμφωνα, πάντωςμ με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων σε μία δημοσκόπηση του Reuters, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, έναντι προσδοκιών για την κορύφωση του πληθωρισμού, αλλά και κλιμακούμενες ανησυχίες για οικονομική ύφεση. Οι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία εντοπίζονται προς την κατεύθυνση μιας υψηλότερης κορύφωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Επιπλέον, η Κίνα μείωσε τα επιτόκια χορήγησης δανείων τη Δευτέρα, ενισχύοντας τα μέτρα χαλάρωσης που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειες για να τονώσει τη ζήτηση πιστώσεων σε μια οικονομία που έχει ταλαιπωρηθεί από την κρίση ακινήτων και την αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού. Το επιτόκιο χορήγησης δανείου ενός έτους (LPR) μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,65% στο μηνιαίο επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας, ενώ το πενταετές LPR μειώθηκε κατά μεγαλύτερο ποσοστό, κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,30%.

“Πιστεύουμε ότι οι ασύμμετρες μειώσεις στοχεύουν στη στήριξη του μακροπρόθεσμου δανεισμού και ειδικότερα των ενυπόθηκων δανείων, καθώς η συνολική προσφορά δανείων παραμένει μεγάλη, ενώ η ζήτηση υποτονική”, τόνισαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Σε αυτό το κλίμα, οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα κινούνται ανοδικά, με τον Shangai Composite να προσθέτει 0,55% και τον Shenzen 0,9%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει μικρά κέρδη 0,2%.

Αρνητικά πρόσημα στην υπόλοιπη Ασία, αφού στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 κινείται μακριά από τα χαμηλά ημέρας, αλλά παραμένει σε αρνητικό έδαφος, στο -0,57% και ο Topix χάνει 0,23%.

Στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχωρεί κατά 1% και ο Kosdaq κατά 1,4%.

Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε πτώση της τάξης 0,9%.

Ο ευρύτερος δείκτης του MSCI για τις μετοχές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας διολισθαίνει κατά 0,48%.

Στο μεταξύ, οι ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις προσφάτως, αποτελέσαν έκπληξη για την κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας, και αποτέλεσε τον λόγο για τον οποίο το επιτόκιο μετρητών θα ανέλθει στο 4%, σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, Adam Richardson.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα