Αρνητικές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια

Αρνητικές τάσεις επικρατούν στα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τη λήξη του τελευταίου γύρου εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας χωρίς συμφωνία, στην Ουάσινγκτον, την Παρασκευή.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης και εκπρόσωπος της Κίνας στις διαπραγματεύσεις Liu He, δήλωσε λίγο πριν την αναχώρησή του από την αμερικανική πρωτεύουσα ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να συμβιβαστεί σε ζητήματα αρχών και ότι οι δασμοί των ΗΠΑ σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα πρέπει να αρθούν ως προϋπόθεση για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.

Ο Liu, ωστόσο, υποβάθμισε το επίπεδο της έντασης, σημειώνοντας ότι η Κίνα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η εμπορική αντιπαράθεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε μέσω Twitter εντός του σαββατοκύριακου ότι “βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο που θέλουμε με την Κίνα”, κατηγορώντας την τελευταία ότι “κατακλέβει” τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ σημειώνει ότι είναι έτοιμη να επεκτείνει τους δασμούς ύψους 25% σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας άλλων 300 δισ. δολαρίων κατ’ έτος, πρακτικά δηλαδή στο σύνολο των κινεζικών εισαγωγών στις ΗΠΑ.

Ο “πόλεμος” των δασμών έχει πλήξει σφοδρά την κινεζική μεταποίηση και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη στην Κίνα.

“Η έλλειψη προόδου στον τελευταίο γύρο συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας και τα τελευταία προκλητικά tweets του προέδρου Τραμπ προς το Πεκίνο δεν κατευνάζουν το αίσθημα κινδύνου, γι΄αυτό και βλέπουμε μια αδύναμη εκκίνηση της εβδομάδας στις ασιατικές αγορές”, τονίζει ο Jingyi Pan της IG, σε σχόλιό του.

“Η παράταση των εμπορικών διαπραγματεύσεων έχει αυξήσει κατακόρυφα την αβεβαιότητα για την κινεζική και την ευρύτερη περιφερειακή ανάπτυξη”, αναφέρει εξάλλου σε ανάλυσή της η Mizuho Bank. “Η ένταση του πολέμου των δασμών θα υπονομεύσει πιθανότατα το outlook για την παγκόσμια ανάπτυξη και θα αυξήσει την πίεση στα χρηματιστήρια παγκοσμίως”, συμπληρώνει.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 0,76% στις 21.183 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI σε βαθύτερα αρνητικό έδαφος, με απώλειες 1,38%, στις 2.077,72 μονάδες. Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ είναι κλειστό, λόγω επίσημης αργίας, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai υποχωρεί κατά 1,40% στις 2.898,27 και ο Shenzen κατά 1,42%, στις 9.105,16. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted “χάνει” 1,44%, στις 10.558,29%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 είχε μικρότερες απώλειες, της τάξης του 0,21%, στις 6.297,60 μονάδες.

Σχετικά Νέα