Site icon The Indicator

Αρνητικά πρόσημα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ο ΓΔ κινείται στις 1.388,7 μονάδες με απώλειες 1,1% και τον τζίρο στα 11 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 3 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,8% στις 1.176 μονάδες, ο FTSE υποχωρεί στις 3.357 μονάδες με -1,34%, όπως και ο FTSEM των mid caps που βρίσκεται στις 2.243 μονάδες με -0,1%.

Η προηγούμενη εβδομάδα ενώ ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις, με τον ΓΔ να κλείνει την Τρίτη στις 1.430 μονάδες, στην πορεία συνεχίστηκε με ένα τριήμερο πτωτικό σερί υπό το -4,53% του τραπεζικού δείκτη σε αυτό το διάστημα, που οδήγησε την αγορά πίσω ξανά στο επίπεδο των 1.400 μονάδων.

Στο ίδιο κλίμα σήμερα, οι τράπεζες κινούνται όλες ισχυρά πτωτικά αφότου η Morgan Stanley προχώρησε σε νέα μείωση των τιμών στόχων τους, με την ευρύτερη αγορά να συμπαρασύρετε και τον ΓΔ να αφήνει πίσω και τις 1.400 μονάδες.

Γενικότερα, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, φαίνεται ότι τα όποια νέα αγοραστικά κεφάλαια λειτουργούν κυκλικά σε ομάδες μετοχών και όχι στο σύνολο της αγοράς. Όλο το σκηνικό μάς δείχνει ότι ακόμα η αγορά είναι σε φάση συσσώρευσης και για αλλάξει επίπεδο και να πάρει πιο επιθετική τάση χρειάζεται κατοχύρωση της ζώνης των 1.460 μονάδων. Θυμίζουμε ότι η συσσώρευση είναι στον 10το μήνα της, έχοντας κουράσει επενδυτικό κοινό και traders με τον φόβο για μία εκ νέου κίνηση στη ζώνη των 1.300 μονάδων να υπάρχει στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ερώτηση είναι αν κάποιοι τίτλοι εκτός τραπεζών από τον FTSE και πέραν από την Τιτάν και την Coca Cola, μπορούν να βοηθήσουν την αγορά να πάρει τάση. ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φαίνεται να είναι υποψήφιες για το επόμενο διάστημα να κάνουν την διαφορά. Η αγαπημένη ΔΕΗ ανακοίνωσε επενδυτική επίθεση άνω των 10 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία κάτι που μπορεί να προσελκύσει νέους επενδυτές που θέλουν να ποντάρουν στην αύξηση των μεγεθών της.

Σε τεχνικό επίπεδο, η Ηλ. Ζαχαράκης αναφέρει ότι οι 1.432 μονάδες είναι το νέο μας stop στο short για τον ΓΔ αλλά και σημαντικό επίπεδο που ιδανικά θέλουμε να κατοχυρωθεί σε μηνιαίο κλείσιμο. Το επίπεδο των 1.400 μονάδων λειτουργεί σαν στήριξη και καλό θα ήταν να συντηρηθεί αν δεν θελήσουμε να απειληθεί και πάλι το 1.380, ενώ επίπεδο που διάσπασή του αναγκαστικά θα μας φέρει στην ζώνη των 1.300 μονάδων. Κοντινή αντίσταση στην παρούσα είναι στις 1.413 μονάδες, ενώ στη μεγάλη εικόνα όλα αλλάζουν με κατοχύρωση των 1.460.

Κατά τα άλλα, σε διεθνές επίπεδο οι δείκτες τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ (futures) έχουν ξεκινήσει επιφυλακτικά την εβδομάδα, με ένα μικρό προβάδισμα στους αγοραστές.

Η εικόνα στο ταμπλό
Πτωτικά με απώλειες που ξεπερνούν και το 3% κινούνται οι συστημικές τράπεζες, αφότου η Morgan Stanley προχώρησε σε νέα μείωση των τιμών στόχων που δίνει, τη δεύτερη σε λιγότερο από έναν μήνα, με αιτιολογία την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη καθώς και τις μειώσεις επιτοκίων στις οποίες προχωρά η ΕΚΤ.

Η Πειραιώς υποχωρεί στα 3,57 ευρώ με -3,1%, η Alpha στα 1,53 ευρώ με -2,8%, η Eurobank στα 1,93 ευρώ με -1,65% και η Εθνική στα 7,01 ευρώ με -1,3%.

Στον ίδιο τόνο η ΔΕΗ και η Metlen χάνουν από 1,6%, ο ΟΠΑΠ κινείται στο -1,2%, η Aegean στο -2% και ο ΟΤΕ στο -0,9%

Η ΕΥΔΑΠ επιχειρεί να δώσει κάποια στήριξη στην αγορά με +0,9%, με το +0,5% της Coca Cola να εξωραΐζει κάπως την εικόνα να και είναι με τζίρο μόλις 8 χιλ. ευρώ.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση όπου μόλις δύο τίτλοι διασώζονται σε θετικό έδαφος, των ΕΥΑΠΣ και ΟΛΠ και ουσιαστικά χωρίς τζίρο, ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στην Intralot με -2,8% και τον ΑΜΔΗΕ στο -2,1%.

Εξαιρετικά διευρυμένο είναι το προβάδισμα των πωλητών στους ευρύτερους συσχετισμούς στο ταμπλό, όπου 73 μετοχές κινούνται πτωτικά έναντι 27 ανοδικών.

 

πηγή   capital.gr

Exit mobile version