Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Απώλειες σημειώνουν οι δείκτες στην Ευρώπη με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο για άλλη μία φορά στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας.

Συγκεκριμένα ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,36% στις 12.114,31 μονάδες, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,62% στις 5.374,92 μονάδες και ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 επίσης κατέγραψε πτώση κατά 0,40% στις 7.367,32 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο δείκτης της Ισπανίας, IBEX 35 έχασε 0,45% και ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κατά 0,69%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,26%. Πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου κατά 2,1% όπως και οι τραπεζικές μετοχές κατά 1,1%. Οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών σημείωσαν κέρδη 0,7%.

Οι επενδυτές εστιάζουν στο εμπόριο μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι αυτός είναι που εμποδίζει την εμπορική συμφωνία με την Κίνα και δεν πρόκειται να υποχωρήσει μέχρι το Πεκίνο να επιστρέψει στους όρους που είχαν συμφωνηθεί νωρίτερα φέτος. “Εγώ εμποδίζω αυτή την περίοδο την συμφωνία”, δήλωσε ο Τραμπ από το Λευκό Οίκο λίγο πριν την αναχώρηση του για την Αϊόβα. “Και θα καταλήξουμε σε μια σπουδαία συμφωνία με την Κίνα ή δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία”, πρόσθεσε.

Tην ίδια ώρα “καμπανάκι” για τις επιπτώσεις από την ύψωση φραγμών στο παγκόσμιο εμπόριο και την επιβολή δασμών έκρουσαν τόσο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Τόσο η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, των ΗΠΑ και της Κίνας, όσο και μια επαπειλούμενη αντιπαράθεση της Ουάσινγκτον με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες πιθανόν να οξυνθούν και να αποτελέσουν τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποίησαν και οι δύο.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις της ημέρας, ο γαλλικός τεχνολογικός κολοσσός Dassault Systemes συμφώνησε να εξαγοράσει την Medidata Solutions έναντι $5,8 εκατ. Οι μετοχές της Dassault υποχώρησαν κατά 1,1%.

Σχετικά Νέα