Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με απώλειες ξεκινούν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τη νέα έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα έχοντας παράλληλα στραμμένο το βλέμμα τους στις πληθωριστικές πιέσεις και την πιθανή εξέλιξη των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον θάνατο τριών ανθρώπων μετά από λοίμωξη κορονοϊού, οι οποίοι είναι οι πρώτοι μετά τον Μάιο, όταν ακόμη βρισκόταν σε lockdown η Σαγκάη, ενώ οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στην επιβολή αυστηρότερων περιορισμών σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Πεκίνο, λόγω του αυξανόμενου αριθμού των συμπτωματικών και μη συμπτωματικών κρουσμάτων.

Το νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού στην ηπειρωτική Κίνα έχει πλήξει και τις 31 επαρχίες της χώρας, που έχουν προχωρήσει σε διαφορετικού βαθμού αυστηρότητας περιορισμούς στις τοπικές επιχειρηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Μόνο την Κυριακή, η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε περισσότερα από 26.000 κρούσματα κορονοϊού.

Οι εξελίξεις αυτές αναζωπύρωσαν τους φόβους για νέες διαταραχές στην επιχειρηματική δραστηριότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της κινεζικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Εν τω μεταξύ, η πρόσφατη ανακούφιση που προσέφεραν τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για τον πληθωρισμό, κυρίως στις ΗΠΑ, που ήγειραν ελπίδες ότι η Federal Reserve ενδεχομένως να επιβραδύνει την επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων της έχουν αρχίσει να εξανεμίζονται, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας ότι τα επιτόκια δεν έχουν αυξηθεί ακόμη σε αρκετά περιοριστικό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του προέδρου της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, την προηγούμενη Πέμπτη που δήλωσε “το επιτόκιο πολιτικής δεν βρίσκεται ακόμη σε μια ζώνη που μπορεί να θεωρηθεί αρκετά περιοριστική”, με τον ίδιο να εκτιμά ότι το τελικό επιτόκιο θα μπορούσε να φτάσει στο εύρος 5% έως 7%, ήτοι σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό που έχει προεξοφλήσει η αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε την Παρασκευή και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, που δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα επιτρέψει να εδραιωθεί ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα και ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της προκειμένου να διασφαλίσει την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

Έτσι, σήμερα Δευτέρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,43% στις 432,58 μονάδες, με τον κλάδο των πρώτων υλών να αποτελεί το βασικότερο βαρίδι με πτώση 1,7% και τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται επίσης στο κόκκινο. Μικρές στηρίξεις παρέχει ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που ενισχύεται κατά 0,4%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί 0,39 στις 14.375,71 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει 0,23% στις 6.629,00 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,39% στις 7.356,44 μονάδες.

Απώλειες εμφανίζει και ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο, που χάνει 0,83% στις 24.470 μονάδες. Αντίθετα, κέρδη 0,32% σημειώνει ο IBEX 35 στη Μαδρίτη, στις 8.154,03 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, απώλειες 0,5% σημειώνει ο τίτλος της Julius Baer παρότι η τράπεζα δήλωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας για το 2022 κόντρα στις “προκλητικές συνθήκες της αγοράς” που ασκούν μεγάλη πίεση στα υπό διαχείριση περιουσιακά της στοιχεία.

Στον αντίποδα, άλμα 5,4% σημειώνει η μετοχή της HelloFresh, μετά την έναρξη κάλυψης της γερμανικής εταιρείας παραγωγής γευμάτων από την Goldman Sachs με σύσταση “αγορά”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα