Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή καθώς άλλο ένα άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων πυροδοτεί κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές.

Οι απώλειες στην Ευρώπη ακολουθούν τα αρνητικά πρόσημα σε Ασία και ΗΠΑ καθώς η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφάλωσε και πάλι πάνω από το 1,5% μετά την εκτίμηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ για αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

Την Πέμπτη, ο Πάουελ δήλωσε ότι το άνοιγμα της οικονομίας μετά τα μέτρα περιορισμού των προηγούμενων μηνών, ενδεχομένως να “δημιουργήσει κάποιες ανοδικές πιέσεις στις τιμές”. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι υπομονετική όσον αφορά την κατεύθυνση της πολιτικής της, ακόμα και στην περίπτωση που η οικονομία γνωρίσει “μια μεταβατική αύξηση του πληθωρισμού”.

Η απόδοση στο 10ετές εκτινάχθηκε πάνω από το 1,5% καθώς ο Πάουελ μιλούσε, οδηγώντας στο κόκκινο τους δείκτες της Wall Street. Στις συναλλαγές της Παρασκευής κινείται στο 1,547%.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,8% στις 408,61 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,9% στις 13.935,00 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 1% στις 5.773,18 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση επίσης 1% στις 6.582,94 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 1%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα