Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Αρνητικά πρόσημα καταγράφονται την Τρίτη στα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας “παλεύουν” με τις ανησυχίες για την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και με τα αρνητικά μάκρο για μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,13%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να σημειώνει άνοδο 0,7%, ηγούμενος των κερδών, ενώ οι κλάδοι των μέσων ενημέρωσης και ενέργειας υποχωρούν κατά 0,5%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, “χάνει” 0,14%.

Ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,10%, o γαλλικός CAC 0,06%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 “χάνει” 0,59%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,60%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,74%

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση από το 1979, υποχωρώντας κατά 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο του α΄ τριμήνου του 2019, ενώ σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, το δ΄του 2019, η υποχώρησε έφτασε το 2,2%.

Στην Ισπανία, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση το ΑΕΠ το α΄τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 4,1%, ενώ σε τριμηνιαία (δηλαδή σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο) συρρικνώθηκε κατά 5,2%.

Θετικό κλίμα μεταξύ των επενδυτών διαμορφώνουν τα στοιχεία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, με τον μεταποιητικό δείκτη PMI της Κίνας για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS) της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές σε έρευνα του πρακτορείου Reuters εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 50,4 μονάδες, με το 50 να αποτελεί το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και επέκτασης.

Τον Μάιο, ο μεταποιητικός PMI της χώρας είχε διαμορφωθεί στις 50,6 μονάδες, σύμφωνα πάντα με το κινεζικό NBS.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας τον Μάιο, εξάλλου, σημείωσε συρρίκνωση 8,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Πρόκειται για πτώση μεγαλύτερη της πρόβλεψης για συρρίκνωση της τάξης του 5,6%, η οποία καταγραφόταν σε έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομικών αναλυτών.

Οι εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας του κορονοϊού δεν εγκαταλείπουν βεβαίως τον ορίζοντα των επενδυτών, με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesu να προειδοποιεί τη Δευτέρα ότι “τα χειρότερα είναι μπροστά μας”.

“Μολονότι πολλές χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, σε παγκόσμια κλίμακα η πανδημία στην πραγματικότητα επιταχύνεται ως προς την διάδοση”, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης την οποία παραχώρησε. “Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτή η κατάσταση. Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας, ωστόσο η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι δεν βρισκόμαστε καν κοντά σε αυτό το σημείο”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα