Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας φαίνεται να έχουν πέσει σε νέο “τέλμα”.

Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε πτωτικά κατά 0,36% στις 404,41 μονάδες, ενώ ο EuroStoxx 50 σημείωσε πτώση της τάξης του 0,28% στις 3.689 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ηγείται των ζημιών, με πτώση άνω του 1%, καθώς οι περισσότεροι τομείς κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε αρνητικά κατά 0,37% στις 13.180 μονάδες, ο γαλλικός CAC έπεσε κατά 0,10% στις 5.901 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 επίσης κινήθηκε πτωτικά κατά 0,76% στις 7.295 μονάδες.

Στην περιφέρεια τη συνεδρίαση έκλεισαν αρνητικά τόσο ο ιταλικός FTSE MIB, κατά 0,38% στις 23.488 μονάδες, όσο και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,20% στις 9.176 μονάδες.

Εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας
Στο πεδίο του “εμπορικού πολέμου”, στο οποίο έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι επενδυτές, οι ΗΠΑ ζητούν ισχυρότερες παραχωρήσεις από την Κίνα για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την παύση της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας, σε αντάλλαγμα της ανατροπής των δασμών στα κινεζικά προϊόντα.

Οι μετοχές της Ασίας παρουσίασαν ανάμεικτα αποτελέσματα τη Πέμπτη, καθώς τα στοιχεία της κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής δεν αντάμωσαν τις προσδοκίες.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 0,1% το γ’ τρίμηνο, υπερβαίνοντας την αναμενόμενη συρρίκνωση -0,1% και αποφεύγοντας οριακά την τεχνική ύφεση. Η πορεία του ΑΕΠ για το β τρίμηνο είχε αναθεωρηθεί από -0,1% σε -0,2%.

Η ευρύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση στο γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τις προσδοκίες, ενώ σημείωσε ανάπτυξη 1,2% σε ετήσια βάση.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση της Savanta ComRes την Τετάρτη έδειξε ότι το κυβερνών Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον απέκτησε προβάδισμα 10 μονάδων έναντι του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, ενόψει των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο της 12ης Δεκεμβρίου, ύστερα από την απόφαση του Κόμματος του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ να αποσύρει τους υποψηφίους του από τις περιφέρειες όπου οι Συντηρητικοί διαθέτουν εκλεγμένους βουλευτές.

Στα επιχειρηματικά
Η μετοχή της Daimler υποχώρησε κατά 3,2% οδηγώντας τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας στο “κόκκινο”, αφού η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πρόγραμμα περικοπής δαπανών, το οποίο δήλωσε ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη της το 2020 και το 2021.

Η μετοχή της CTS Eventim υποχώρησε κατά 7,2%, εκείνη της Qiagen σημείωσε άλμα 13,7%, ενώ η βρετανική εταιρεία ειδών μόδας Burberry είδε τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο της τάξης του 3,8%.

Σχετικά Νέα