Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τα αδύναμα στοιχεία της κινεζικής οικονομίας να βάζουν «φρένο» στη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης χάρη στην πρόοδο που σημειώθηκε στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας την Παρασκευή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,7% στις 388,88 μονάδες, με αρνητικό πρωταγωνιστή τις μετοχές πρώτων υλών.

Στη Γερμανία, ο DAX κινείται στο -0,58% και τις 12.437 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί 0,63% στις 5.629 μονάδες. Στη Βρετανία, ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,40% στις 7.217 μονάδες.

Στην Ισπανία, ο IBEX 35 χάνει 0,45%, ενώ στην Ιταλία, ο FTSE MIB, καταγράφει πτώση 0,45%.

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αναβάλουν την προγραμματισμένη αύξηση των δασμών σε βάρος κινεζικών αγαθών αξίας τουλάχιστον 250 δισ. δολαρίων, στο 30% από 25%. Ο Πρόεδρος Donald Trump είπε πως οι δύο πλευρές θα κλείσουν μια συμφωνία μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες η οποία θα περιλαμβάνει την αγορά από την Κίνα αμερικανικών αγροτικών προϊόντων ύψους 40-50 δισ. δολαρίων.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά σήμερα μετά τα νέα, με τα κινεζικά να σημειώνουν ειδικότερα κέρδη άνω του 1%. Ωστόσο, τα στοιχεία των τελωνείων έδειξαν ότι οι κινεζικές εισαγωγές και εξαγωγές ήταν χειρότερες των εκτιμήσεων τον Σεπτέμβριο, με τις εξαγωγές να υποχωρούν 3,2% σε ετήσια βάση σε όρους δολαρίων, και τις εισαγωγές να συρρικνώνονται κατά 8,5%.

Πίσω στην Ευρώπη, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν μια μεγάλη εβδομάδα για το Brexit. Η Βασίλισσα θα εκφωνήσει σήμερα τον λόγο με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του Boris Johnson κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου. Το BBC μετέδωσε ότι το Ην. Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμη διχασμένοι στα θέματα των τελωνείων στην προσπάθειά τους να καταρτίσουν μια συμφωνία πριν την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit.

Σχετικά Νέα