Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι ασιατικές αγορές την Παρασκευή, με το Χονγκ Κονγκ να σημειώνει “βουτιά” άνω του 3%.
Ειδικότερα, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει απώλειες 3,49% και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,87%.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 έχασε 0,88% καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια.
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi χάνει 0,90%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, οι Shanghai Composite και Shenzhen Component υποχωρούν κατά 1,82% και 2,62% αντίστοιχα.
Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Παρασκευή, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.
“Η Τράπεζα θα στηρίξει τη χρηματοδότηση, κυρίως των επιχειρήσεων, και θα διατηρήσει τη σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, και δεν θα διστάσει να λάβει πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης, αν χρειαστεί”, ανέφερε στην ανακοίνωσή η τράπεζα.
Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία αυξήθηκε στο 2,6% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η ανεργία θα παρέμενε αμετάβλητη σε σχέση με τον Αύγουστο στο 2,5%.
Εν τω μεταξύ, οι μετοχές ημιαγωγών στην Ασία σημείωσαν πτώση μετά τη δήλωση του Αμερικανού υφυπουργού Εμπορίου Alan Estevez ότι αναμένει μια επικείμενη συμφωνία με τους συμμάχους για τον περιορισμό ορισμένων εξαγωγών τσιπ προς την Κίνα. “Αναμένουμε να έχουμε μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Samsung Electronics σημείωσε πτώση άνω του 3%, ενώ η SK Hynix σημείωσε πτώση 6%. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company διολίσθησε κατά 1,56% και η Semiconductor Manufacturing International Corporation έχασε 1,92%.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς στις εξαγωγές προηγμένης τεχνολογίας προς την Κίνα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα στρατιωτικά συστήματα του Πεκίνου. Η Ιαπωνία και η Ολλανδία παράγουν επίσης προηγμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τσιπ, αλλά δεν έχουν ακόμη ελέγχους στις εξαγωγές προς την Κίνα.