Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Υποχωρούν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη υπό το βάρος του νέου ράλι των τιμών του πετρελαίου και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε ουκρανικές πόλεις, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για επιστροφή στη διπλωματία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας από το τέλος του ψυχρού πολέμου, πλήττοντας τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης την ίδια στιγμή που η Federal Reserve και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες ξεκινούν να αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης των οικονομιών τους για να δρομολογήσουν στη συνέχεια τη σύσφιξη της πολιτικής τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ράλι του πληθωρισμού.

Οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές αναμένεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες καθώς το πετρέλαιο έχει σκαρφαλώσει πάνω και από τα 100 δολ. το βαρέλι εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για διαταραχές στην παγκόσμια προσφορά λόγω του ουκρανικού πολέμου. Το Brent κερδίζει πάνω από 5 δολ. στα $110,28 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο παρά την απόφαση των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων χωρών να απελευθερώσουν 60 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Στη χθεσινή του ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να αμβλύνει τον αντίκτυπο από το ράλι των τιμών του πετρελαίου για τους Αμερικανούς. “Θα χρησιμοποιήσω κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας για να προστατεύσω τις επιχειρήσεις και καταναλωτές”, ανέφερε ο Μπάιντεν.

Στο ταμπλό ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημειώνει βουτιά 1,7% στις 26.393,03 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί 1,9%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κινείται με μικρές απώλειες 0,1%.

Ο Kospi της Νέας Κορέας σημειώνει άνοδο 0,2%, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κερδίζει 0,3% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 3,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα