Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά κινούνται τα περισσότερα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στην ιαπωνική αγορά.

Τον τόνο στις ασιατικές αγορές δίνουν οι ανησυχίες για τις αυξημένες τιμές του πληθωρισμού παγκοσμίως με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στην κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και στο αν θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων εντός 2022.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall, ο Dow Jones σημίωσε μικρά κέρδη για δεύτερη διαδοχική ημέρα, ενώ απώλειες κατέγραψε ο τεχνολογικός Nasdaq καθώς το τελευταίο ράλι των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα αμβλύνει την ελκυστικότητα των των μετοχών “ανάπτυξης”.

Η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ έχει σκαρφαλώσει κοντά σε υψηλό ενός μήνα καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα κινηθεί ταχύτερα τους επόμενους μήνες για τη σύσφιξη της πολιτικής της, μετά την επανατοποθέτηση του Τζερόμ Πάουελ στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας και τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη για τον διαβρωτικό αντίκτυπο που έχει ο πληθωρισμός στην οικονομία και τα αμερικανικά νοικοκυριά.

Σε αυτό το κλίμα, στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρεί κατά 1,79%, ενώ ο δείκτης Topix χάνει 1,32%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi διολισθαίνει κατά 0,44%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί οριακά, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai Composite χάνει 0,1% και ο Shenzen σημειώνει οριακές απώλειες.

Ο δείκτης Straits Times στη Σιγκαπούρη κερδίζει 0,14%, με το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας να ανακοινώνει πως η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 7,1% το γ’ τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Η επίδοση αυτή είναι καλύτερη της προηγούμενης επίσημης προκαταρκτικής εκτίμησης για ανάπτυξη 6,5% σε ετήσια βάση.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 0,25%.

Νέα Ζηλανδία: Δεύτερη αύξηση των επιτοκίων σε δύο μήνες
Σε άλλες εξελίξεις, η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αύξησε τα επιτόκια για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σήμερα, για να ελέγξει την άνοδο των τιμών καταναλωτή και προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες κατοικιών να ετοιμάζονται για περαιτέρω αυξήσεις.

Η Reserve Bank of New Zealand αύξησε το βασικό επιτόκιο (OCR) κατά ένα τέταρτο, στο 0,75%, στην τελευταία πολιτική συνεδρίαση του έτους, καθώς η χώρα βγαίνει από την πανδημία και προετοιμάζεται να ανοίξει στον κόσμο.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Μετά την ανακοίνωση της RBNZ, το δολάριο Νέας Ζηλανδίας σημείωσε πτώση σχεδόν 0,7% στα 0,6901 δολάρια, έναντι επιπέδων γύρω στα 0,7 δολάρια που παρατηρήθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Το ιαπωνικό γεν διαπραγματευόταν στα 114,97 ανά δολάριο, με την ισοτιμία του να κινείται σε χαμηλά των τελευταίων 4,5 ετών.

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται με μεικτά πρόσημα κατά τις συναλλαγές στην Ασία με το Brent να υποχωρεί κατά 0,17% στα 82,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ αμερικανικό αργό κινείται ελαφρώς ανοδικά στα 78,52 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα