Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Παρασκευής, με τους επενδυτές να εμφανίζονται νευρικοί λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και εν μέσω των νέων περιορισμών για την ανάσχεση της πανδημίας στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης.

Η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη έξαρση, με τα κρούσματα να σημειώνουν νέο ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο την Πέμπτη, φτάνοντας τα 500.000 σε μία μόνο ημέρα. Γερμανία και Γαλλία προχωρούν σε μαζικά lockdowns σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την κατάσταση, ενώ η Ε.Ε. συνολικά σχεδιάζει να χρηματοδοτεί τη μεταφορά ασθενών με Covid-19 από χώρα σε χώρα προκειμένου να μην γονατίσουν τα εθνικά συστήματα υγείας, καθώς τα κρούσματα εκτοξεύονται σε ολόκληρη την ήπειρο.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημειώνει πτώση 0,7% στις 339,47 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,8% στις 11.508,63 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 καταγράφει πτώση επίσης 0,8% στις 4.534,97 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,6% στις 5.546,66 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,4%.

Την επενδυτική προσοχή θα συγκεντρώσουν σήμερα τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο όταν οι ευρωπαϊκές οικονομίες κατέγραψαν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά την ραγδαία συρρίκνωση του β΄ τριμήνου, στο πρώτο lockdown λόγω της πανδημίας.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε χθες ότι αν και η Ευρωζώνη κατέγραψε ισχυρή ανάκαμψη το γ’ τρίμηνο, το δ’ τρίμηνο η οικονομία γνωρίζει και πάλι πιέσεις λόγω της έξαρσης της πανδημίας, με την ανάκαμψη να χάνει την ορμή της. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται να αναλάβει εκ νέου δράση τον Δεκέμβριο προκειμένου να μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα