Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται τη Δευτέρα τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού, κυρίως στην κινεζική οικονομία, να επηρεάζει σημαντικά τις εκτιμήσεις και τις κινήσεις των επενδυτών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται πτωτικά κατά 0,22%, με τον κλάδο ταξιδίου και αναψυχής να ηγείται των απωλειών, με πτώση της τάξης του 0,5%, αλλά και με την πλειονότητα των κλάδων σε αρνητικό έδαφος. Ο δείκτης Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, υποχωρεί κατά 0,20%.

Ο γερμανικός DAX “χάνει” 0,17%, με τον γαλλικό CAC να σημειώνει απώλειες 0,30% και τον βρετανικό FTSE 100 0,29%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,18% και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,25%.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι 908 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία του νέου ιού στην ηπειρωτική Κίνα, με τους 97 να χάνουν τη ζωή τους την Κυριακή. Σε ολόκληρη την Κίνα έχουν καταγραφεί 40.171 περιπτώσεις ανθρώπων που νόσησαν από τον ιό.

Το Πεκίνο, εξάλλου, ανακοίνωσε στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο, με τις τιμές παραγωγού να σημειώνουν άνοδο 0,1% και τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 5,4% σε ετήσια βάση. Όσον αφορά τις δεύτερες, πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από τον Οκτώβριο του 2011, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στην Ευρώπη, η καταμέτρηση των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία συνεχίζεται, με τα πρώτα αποτελέσματα να μην δίνουν πλειοψηφία σε κανένα από τα βασικά πολιτικά κόμματα της χώρας. Το αριστερό – εθνικιστικό Sinn Fein, το κεντρώο Fianna Fail και το κεντροδεξιό Fine Gael κινούνται στα ίδια επίπεδα ποσοστών, με το Sinn Fein – πάλαι ποτέ πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) – να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα.

Σε εταιρικά νέα, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε σε ρεπορτάζ της ότι η Daimler σχεδιάζει να περικόψει 15.000 θέσεις εργασίας, σε μια προσπάθεια εντατικοποίησης της προσπάθειάς της για περικοπή δαπανών.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που δημιούργησε η καταιγίδα Ciara, εξάλλου, οδήγησε στην ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων, δρομολογίων τρένου και αθλητικών συναντήσεων σε Ηνωμένο Βασίλειο και βόρεια Ευρώπη την Κυριακή. Σύμφωνα με τις εταιρείες παροχής ενέργειας, εκατοντάδες βρετανικά νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων της καταιγίδας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα