Αρνητικά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Υποχωρούν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ιαπωνία τα οποία έδειξαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στις εξαγωγές της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημειώνει πτώση 0,6% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν 9,2% τον Οκτώβριο από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές σε Κίνα, ΗΠΑ και Νότια Κορέα κατέγραψαν μεγάλη πτώση.

Το κλίμα επιβαρύνει και η σφοδρή αντίδραση της Κίνας μετά την απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να περάσει το βράδυ ένα ψήφισμα για να στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ εν μέσω των ολοένα και πιο βίαιων διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας άσκησε σφοδρή κριτική στις ΗΠΑ μετά το ψήφισμα της Γερουσίας, κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Το νομοσχέδιο θα πάει τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία είχε ήδη εγκρίνει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο τον Οκτώβριο.

Το ψήφισμα της Γερουσίας δυναμιτίζει το πολιτικό σκηνικό καθιστώντας πιο δύσκολη μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί 0,6%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημειώνει πτώση 0,8%.

Οι δείκτες σε Ταιβάν, Νότια Κορέα και Σιγκαπούρη χάνουν 0,2%, 1,3% και 0,2% αντίστοιχα. Στην Αυστραλία ο S&P ASX 200 χάνει 1,35%

Σχετικά Νέα