Αρνητικά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Ισχυρά πτωτικά κινούνται τη Δευτέρα τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά από τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που “ψαλίδισαν” τις ελπίδες για μια άμεση μείωση επιτοκίων από πλευράς της αμερικανικής κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας Federal Reserve.

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει πρόσφατα έτοιμοι να μειώσουν τα επιτόκια, προκειμένου να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, εν μέσω ενός πολέμου δασμών με το Πεκίνο. Ωστόσο, τα ισχυρότερα του αναμενομένου στοιχεία σχετικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας τον Ιούνιο οδήγησαν σε ερωτηματικά σχετικά με το αν η Fed συνεχίζει να πιστεύει ότι μια μείωση επιτοκίων είναι αναγκαία.

Αυτά τα στοιχεία “έχουν σπείρει την αμφιβολία για το εάν θα δούμε μόνον δύο περικοπές επιτοκίων το 2019 και όχι αυτό που θεωρούν ορισμένοι ως αναγκαίο – δηλαδή τρεις”, προκειμένου να δοθεί ώθηση στη Wall Street, αναφέρει ο Edward Moya της OANDA σε σχόλιό του.

Τα στοιχεία για το εμπόριο που αναμένονται αυτή την εβδομάδα, καθώς και η κατάθεση του προέδρου της Fed Jerome Powell στο Κογκρέσο την Τετάρτη “πιθανόν θα φωτίσουν τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και θα ενισχύσουν την τάση για τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης από πλευράς κεντρικών τραπεζών”, προσθέτει ο Moya.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έχασε 1,02%, στις 21.524,50 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να σημειώνει μεγαλύτερες απώλειες (-2,10%), στις 2.066, 30. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κινείται πτωτικά κατά 1,92%, στις 28.218 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai χάνει 2,60%, στις 2.932,18 μονάδες και ο Shenzen πραγματοποιεί “βουτιά” 2,98%, στις 9.161,57. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted υποχώρησε κατά 0,32%, στις 10.751,22 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έχασε 1,17%, στις 6.672,20 μονάδες.

Σχετικά Νέα