Αρνητικά πρόσημα σε φόντο υψηλά τριών δεκαετιών στις ασιατικές αγορές

Οι ιαπωνικές μετοχές συνέχισαν να κινούνται κοντά σε υψηλά τριών δεκαετιών, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά σε υψηλά 33 ετών, παρά τις απώλειες με τις οποίες έκλεισε τελικά ο Nikkei τη Δευτέρα, καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και η υπεράκτια ζήτηση τροφοδότησαν ένα σερί κερδών τριών εβδομάδων, ενώ στην Κίνα γουάν ωθήθηκε υψηλότερα από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, συμβάλλοντας σε μια πτώση του δολαρίου.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 0,64%, στις 33.388,03 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να ενισχύεται κατά 0,86%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται ισχυρά κατά 1,56%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai έκλεισε με άνοδο 0,46%, ενώ ο Shenzen κερδίζει 0,38%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,13%.

Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου ηγούνταν των κερδών τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για ένα ενδεχόμενο τέλος στα αρνητικά επιτόκια στην Ιαπωνία, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου επωφελούνται από το αδύναμο γιεν και τις υψηλές εξαγωγές.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας κέρδιζε 0,8%, έχοντας σκαρφαλώσει 2,8% την περασμένη εβδομάδα, σε υψηλό δύο μηνών.

Οι εκπτώσεις της Black Friday θα δοκιμάσουν τον παλμό της οικονομίας των ΗΠΑ με γνώμονα την ιδιωτική κατανάλωση αυτή την εβδομάδα, ενώ οι διακοπές της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ θα μειώσει τον όγκο των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Το σαββατοκύριακο, υπήρξαν αναφορές διεθνών ΜΜΕ το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Χαμάς είχαν καταλήξει σε μια δοκιμαστική συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων από τη Γάζα με αντάλλαγμα μια πενθήμερη παύση των μαχών, πληροφορία ωστόσο η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, όπως αναμενόταν ευρέως, ωστόσο έθεσε μια σταθερή βάση για το γουάν που είδε το δολάριο να διολισθαίνει κάτω από τα 7,2 γουάν, σε χαμηλό τριών μηνών.

Μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) έχει υπάρξει η πλέον “διαβόητη” για την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, αλλά αυτή θα πρέπει να τερματιστεί σύντομα για να στηρίξει το νόμισμα της χώρας, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

“Για να κάνει το γιεν κάτι ουσιαστικά καλύτερο, η BoJ πρέπει πραγματικά να αρχίσει να απομακρύνεται από την ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια”, σημείωσε ο Tim Baker, στρατηγικός αναλυτής στην Deutsche Bank, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Η ποσοτική χαλάρωση είναιη διαδικασία κατά την οποία μια κεντρική τράπεζα προσπαθεί να αυξήσει τη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα αγοράζοντας μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ταϊλάνδης, εξάλλου, αυξήθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση το γ’ τρίμηνο του έτους, χαμηλότερα από την άνοδο 1,8% που παρατηρήθηκε το β΄ τρίμηνο του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερο από το 2,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα