

Τη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία των ρωσικών δυνάμεων να διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εξεφρασε στον Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη (27/12) ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.
Ο αποκλεισμός πραγματοποιήθηκε παρά την παρουσία των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης, που αποφασίστηκε κατόπιν της υπογραφής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν το 2020.
Ο αποκλεισμένος διάδρομος του Λατσίν «θα έπρεπε να τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων στρατιωτών της ειρήνης και η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν εγγυήθηκε την ελεύθερη κυκλοφορία επιβατών και εμπορευμάτων» στον άξονα αυτόν, δήλωσε ο Πασινιάν στη διάρκεια συνάντησής του με τον Πούτιν στο περιθώριο συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών που προήλθαν από το τέως σοβιετικό μπλοκ στην Αγία Πετρούπολη, στη βορειοανατολική Ρωσία.
Όμως «φαίνεται πως ο διάδρομος Λατσίν δεν είναι υπό τον έλεγχο των Ρώσων στρατιωτών της ειρήνης. Και, βέβαια, θα ήθελα να συζητήσω αυτή την κατάσταση και τις επιλογές που υπάρχουν» πρόσθεσε κατά την έναρξη της συνάντησης αυτής που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.
Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε στον Πασινιάν μια «λεπτομερή συζήτηση» για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο πρόεδρος του Αζαρμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ ήταν επίσης παρών στη σύνοδο κορυφής της Αγίας Πετρούπολης, όμως δεν έχει ανακοινωθεί καμία δημόσια συνάντηση με τον Πασινιάν.
«Καταφέραμε να συζητήσουμε και οι τρεις»,τη Δευτέρα (26/12), ανέφερε ο Πούτιν, χωρίς ωστόσο να λέει ξεκάθαρα αν ο Πασινιάν και ο Αλίεφ συναντήθηκαν απευθείας ή αν ο Ρώσος ηγέτης είχε συζητήσεις με τον καθέναν χωριστά.
Συμφωνία Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν
Σημειώνεται ότι, η εξομάλυνση των σχέσεων, με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας, επετεύχθει το 2020 με κοινή δέσμευση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν «να μην καταφύγουν στη στρατιωτική βία» για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που είχε φιλοξενήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι.
Η συμφωνία υπεγράφη έναν μήνα μετά τις συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, τον Οκτώβριο του 2022, που προκάλεσαν τον θάνατο 286 ανθρώπων, τον βαρύτερο απολογισμό μετά τον πόλεμο του 2020 για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός διαφιλονικούμενου θύλακα από τη δεκαετία του 1990.
Το χρονικό της αντιπαράθεσης για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ της Γερεβάν και του Μπακού ξεκινάει από τις αρχές των χρόνων του 1990, καταλήγοντας σε έναν πόλεμο που οδήγησε στον θάνατο 30.000 ανθρώπων και έληξε με τη νίκη της Αρμενίας.
Την εκδίκησή του πήρε το Μπακού το φθινόπωρο του 2020 στοιχίζοντας τη ζωή σε 6.500 ανθρώπους και επιτρέποντάς του να ανακαταλάβει πολλά εδάφη.
Η Μόσχα θεωρεί τον Καύκασο ως την πίσω αυλή της, όμως ο πόλεμος που διεξάγει στην Ουκρανία, φαίνεται πως έχει αναθεωρήσει τις προτεραιότητες της.
Σχετικά Νέα
Νότια Κορέα: Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε επωφελή συμφωνία
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Χαν Ντουκ-σου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι.
Η Βενεζουέλα κατηγορεί το Ελ Σαλβαδόρ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά συρροή
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο πρόσαψε «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά συρροή» στον.
Πουέρτο Ρίκο: Η κυβέρνηση απαιτεί απαντήσεις από τη Luma για το γενικό μπλακ άουτ
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η ενεργειακή κρίση στο Πουέρτο Ρίκο, μετά το γενικευμένο μπλακ.
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα διεξάγεται δίκη για την υπόθεση κάθε αλλοδαπού που θα απελαύνεται
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι η κυβέρνησή.