

Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα Παρασκευή την πρόσβαση σε κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Γερεβάν, στο τελευταίο κύμα διαδηλώσεων που καλούν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.
Η πίεση εναντίον του Πασινιάν έχει αυξηθεί από τότε που κινήθηκε πιο κοντά στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο νίκησε την Αρμενία σε έναν πόλεμο έξι εβδομάδων το 2020.
Η αναταραχή συμπίπτει επίσης με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος ωθεί τους πρώην σοβιετικούς γείτονές της να επανεκτιμήσουν τη δική τους ασφάλεια και τις σχέσεις τους με τη Μόσχα.
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στην Αρμενία εδώ και εβδομάδες από τότε που ο Πασινιάν είπε ότι η διεθνής κοινότητα θέλει το Γερεβάν να «κατεβάσει τον πήχη» στις διεκδικήσεις του στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο YouTube δείχνουν διαδηλωτές, με επικεφαλής στελέχη της αντιπολίτευσης, να κραδαίνουν σημαίες της Αρμενίας και να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα και αστυνομικούς να φρουρούν τα κτίρια.
«Με αυτό δείχνουμε ότι ο Νικόλ (Πασινιάν) δεν έχει καμία εξουσία στη χώρα», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο αντιπρόεδρος της αρμενικής Εθνοσυνέλευσης, Ισχάν Σαγκατέλιαν.
Τα σχόλια του Πασινιάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έγιναν καθώς το Μπακού έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο να πραγματοποιηθούν σύντομα ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά ότι το Γερεβάν θα πρέπει να αποκηρύξει οποιαδήποτε εδαφική αξίωση κατά της χώρας του.
Ο θύλακας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείτο και ελεγχόταν πλήρως από Αρμένιους μέχρι που οι αρμένικες δυνάμεις έχαναν από το Αζερμπαϊτζάν σε έναν πόλεμο έξι εβδομάδων το 2020.
Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, άλλη πρώην σοβιετική χώρα, η Αρμενία, έχει αρχίσει να σκέφτεται τις σχέσεις της με τους γείτονές της για να μειώσει τις εξωτερικές απειλές που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει.
«Ο πόλεμος έκανε όλους τους εταίρους της Μόσχας να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους», δήλωσε ο Λόρενς Μπρουρς, συνεργάτης του Προγράμματος Ρωσίας και Ευρασίας στο Chatham House στο Λονδίνο.
Η Αρμενία είναι επί του παρόντος στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η οποία έχει στρατιωτική βάση στα βορειοδυτικά της χώρας και έστειλε ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο πλαίσιο της συμφωνίας που έθεσε τέλος στις μάχες το 2020.
Ο Πασινιάν επέμεινε ότι δεν θα υπέγραφε καμία ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν χωρίς να συμβουλευτεί τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Σχετικά Νέα
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα διεξάγεται δίκη για την υπόθεση κάθε αλλοδαπού που θα απελαύνεται
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι η κυβέρνησή.
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.