Αρκτική: 600 επιστήμονες, 70 ερευνητικά κέντρα από 19 χώρες ενώνουν δυνάμεις για να σώσουν το κλίμα

Εξακόσιοι επιστήμονες από 19 χώρες με το γερμανικό ερευνητικό σκάφος Polarstern (Πολικός Αστήρ) βάζουν πλώρη από το Τρόμζο της Νορβηγίας στην Αρκτική. Ο σκοπός είναι να αποκλειστούν εκεί από τους θαλάσσιους πάγους βόρεια της Σιβηρίας για έναν ολόκληρο χρόνο.

Εκατοντάδες επιστήμονες θα επισκεφθούν στο διάστημα αυτό το ερευνητικό σκάφος για να το χρησιμοποιήσουν ως βάση για να μελετήσουν το κλίμα.

Η αποστολή του Polarstern εντάσσεται στο πλαίσιο της Mosaic, ενός τεράστιου εγχειρήματος με προϋπολογισμό 140 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο θα συμμετέχουν σχεδόν 600 επιστήμονες από 70 ερευνητικά ινστιτούτα 19 χωρών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Mosaic, Μάρκους Ρεξ “Τέτοιου μεγέθους αποστολή στην Αρκτική δεν έχει ξαναγίνει”, ενώ παράλληλα η Γερμανίδα υπουργός έρευνας, Άνια Κάρλιτσεκ, χαρακτηρίζει όσους συμμετέχουν σε αυτήν ως “ήρωες”.

 

Κίνδυνοι
Δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η αποστολή, το πλήρωμα και οι ερευνητές θα αναζητήσουν μία κατάλληλη παγονησίδα. “Χρειαζόμαστε μία σταθερή γη για τα επιστημονικά μας όργανα”, εξηγεί ο Μάρκους Ρεξ.

Τα μέλη του πληρώματος θα στήσουν τους σταθμούς για τα πειράματά τους πάνω στην παγονησίδα αυτή, προκειμένου να λαμβάνουν δείγματα από το νερό, τον πάγο και την ατμόσφαιρα.

Ραντεβού στην Αρκτική: 600 επιστήμονες, 70 ερευνητικά κέντρα από 19 χώρες ενώνουν δυνάμεις για να σώσουν το κλίμα

Μερικοί από τους κινδύνους που ελλοχεύουν είναι οι ακραίες θερμοκρασίες που μπορεί να φθάσουν και τους -45 βαθμούς Κελσίου, το σκοτάδι που θα έχει διάρκεια 150 ημέρες, αλλά και ο κίνδυνος εμφάνισης πολικών αρκούδων.

Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα την κλιματική αλλαγή, αφού η Αρκτική θεωρείται ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη μας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα