

Το ρωσικό πυρηνικό παγοθραυστικό «Arktika», το οποίο παρουσιάζεται ως το πιο ισχυρό πλοίο του είδους του στον κόσμο και συμβολίζει τις φιλοδοξίες της Μόσχας για την Αρκτική, επέστρεψε σήμερα Σάββατο στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης, έπειτα από δοκιμαστικό ταξίδι δύο ημερών.
Προορισμένο να μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αρκτική, αυτό το τεράστιο πλοίο έχει μήκος 173 μέτρα, ύψος 15 μέτρα και βύθισμα 14.000 τόνων. Εισήλθε σήμερα το πρωί στα ύδατα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας κατευθυνόμενο στα ναυπηγεία της Βαλτικής όπου κατασκευάστηκε.
Στη διάρκεια των δύο ημερών που πέρασε στη θάλασσα το «Arktika» δοκίμασε τους αλγορίθμους λειτουργίας του πλοίου και την ικανότητα ελιγμών του, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση ο Μουστάφα Κάτσκα, διευθυντής της Atomflot, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τον στόλο των ρωσικών παγοθραυστικών.
Αν και πυρηνοκίνητο, σύμφωνα με το ΑΠΕ το «Arktika» χρησιμοποίησε ένα πετρελαιοκινητήρα για αυτό το πρώτο ταξίδι. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, μπορεί να διασχίσει 2,8 μέτρα πάγου.
Από το 2016, αποτελεί μέρος ενός πιο συνολικού σχεδίου που έχει σκοπό να επιτρέψει τη ναυσιπλοΐα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους μέσω του περάσματος Βορρά-Δύσης, που συνδέει τον Ατλαντικό ωκεανό με τον Ειρηνικό ωκεανό μέσω της Αρκτικής. Αναμένεται κυρίως να απλοποιήσει για τη Ρωσία την παράδοση υδρογονανθράκων προς τη νοτιοανατολική Ασία.
Οι τελικές δοκιμές του Arktika προγραμματίζονται για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 και η λειτουργία του τον Μάιο του 2020. Αλλα δύο παρόμοια πλοία, το «Oural» και το «Sibir», είναι υπό κατασκευή.
Η οικονομική ανάπτυξη της Αρκτικής, όπου αντιτίθενται τα συμφέροντα πέντε χωρών, εκ των οποίων η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει οριστεί ως προτεραιότητα από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ρωσία ελπίζει ότι θα γίνει η πρώτη οικονομική και στρατιωτική δύναμη εκμεταλλευόμενη την υπερθέρμανση και το λιώσιμο των πάγων, που αναμένεται να ανοίξουν νέες εμπορικές διαδρομές στον Μεγάλο Βορρά
Σχετικά Νέα
Στο Κίεβο Μερτς, Μακρόν και Στάρμερ
Συνάντηση του «Συνασπισμού των Προθύμων» με στόχο την αύξηση της πίεσης προς τη Ρωσία.
Reuters: Το Ιράν σχεδιάζει να μεταφέρει εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία
Το Ιράν σχεδιάζει να παραδώσει σύντομα στη Ρωσία εκτοξευτές για τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρής.
Μήνυση στη Google από το Μεξικό για τον «κόλπο της Αμερικής»
Σε μήνυση εις βάρος της Google προχώρησε το Μεξικό, καθώς άλλαξε το όνομα του Κόλπου.
Γερμανία: Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του νέου ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του
Ο νέος επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γιόχαν Βάντεφουλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών.