Αργεντινή: Σήμερα ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών

Περίπου 35 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αργεντινή προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η αναμέτρηση ανάμεσα στον 51χρονο κεντροαριστερό υπουργό Οικονομίας Σέρχιο Μάσα της περονιστικής κυβέρνησης και τον 53χρονο «αντισυστημικό» Χαβιέρ Μιλέι αναμένεται αμφίρροπη βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Η ψήφος είναι υποχρεωτική στην Αργεντινή.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 08:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 18:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδος).

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο αυτοαποκαλούμενος «αναρχο-καπιταλιστής» Μιλέι υπόσχεται ριζικές αλλαγές. Θέλει να εισαγάγει το δολάριο ΗΠΑ ως νόμισμα, να καταργήσει την κεντρική τράπεζα και πολλά υπουργεία και να περικόψει ριζικά τις κοινωνικές δαπάνες.

«Κανένας τόσο εξτρεμιστής στα οικονομικά ζητήματα δεν έχει ποτέ εκλεγεί πρόεδρος χώρας της Νότιας Αμερικής», δήλωσε ο οικονομολόγος Μαρκ Γουάισμπροτ του ερευνητικού ινστιτούτου των ΗΠΑ Center for Economic and Policy Research.

Το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του Μιλέι είναι, ωστόσο, ιδιαίτερα δημοφιλές στους νεαρούς ψηφοφόρους. Πολλοί από αυτούς έχουν γνωρίσει στη ζωή τους μόνο μια συνεχή κατάσταση κρίσης, είναι απογοητευμένοι με το πολιτικό κατεστημένο και θέλουν μια νέα αρχή.

Ο Σέρχιο Μάσα, από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική μαζικών κρατικών παρεμβάσεων στην οικονομία και εκτεταμένων κοινωνικών προγραμμάτων.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Οκτωβρίου, ο Μάσα ήρθε πρώτος με 36,8% και ο Μιλέι δεύτερος με 30%.

πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα