Αρχηγός IDF για βομβαρδισμό κατά ΜΚΟ στη Γάζα: «Δεν έπρεπε να συμβεί»

Διαπράχθηκε «σοβαρό λάθος» όταν εξαπολύθηκε (1/4) αεροπορικός βομβαρδισμός με αποτέλεσμα το θάνατο επτά εργαζομένων της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen στη Λωρίδα της Γάζας, όπως παραδέχθηκε ο επικεφαλής του στρατού του Ισραήλ.

«Το συμβάν αυτό ήταν σοβαρό λάθος», που «δεν έπρεπε να έχει γίνει», είπε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταφορτώθηκε στο X. Επικαλέστηκε «λαθεμένη νυχτερινή αναγνώριση» σε «πολύ περίπλοκες συνθήκες».

Την Τρίτη (2/4) ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, εξέφρασε τα «ειλικρινή συλλυπητήριά του» και «τη βαθιά θλίψη» του για τον βομβαρδισμό, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για πλήγμα «χωρίς πρόθεση», για «τραγικό» συμβάν.

Η WCK, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, συγκαταλεγόταν στις ελάχιστες μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούσαν ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, η WCK συμμετείχε σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις διανέμοντας γεύματα στη Λωρίδα της Γάζας, και συνέβαλε στην αποστολή του πρώτου πλοίου που αναχώρησε για τη Γάζα στα μέσα Μαρτίου από την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τους τρομοκράτες της Χαμάς ξέσπασε έπειτα από την επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023. Από την επίθεση, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Κατά ισραηλινές πηγές, άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους πιστεύεται πως εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα πάνω από 130 –όμως οι 34 εξ αυτών θεωρείται πως είναι νεκροί.

 

 

Πηγή     ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα