

«Το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία αλλά πολιτικό κόμμα και είναι οι άνθρωποι του πολέμου» δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε μια αποκαλυπτική τηλεοπτική συνέντευξη που θα προβληθεί σήμερα στις 23:45 το βράδυ στην εκπομπή «…και εγένετο Ελλάς» του Open, η οποία είναι αφιερωμένη στον καταλυτικό ρόλο της Εκκλησίας και τη συμβολή της στην Επανάσταση του 1821.
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μιλώντας στον δημοσιογράφο Γεώργιο Σαρρή και στην εκπομπή, αποκαλύπτει επίσης τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία στον Αγώνα.
Αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εάν υπήρχαν κρυφά σχολειά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας αλλά και για την απόφαση του Πατριάρχη Γρηγόριου Ε’ να αποκηρύξει την Eπανάσταση τις πρώτες εβδομάδες μετά το ξέσπασμά της, κάτι που του στοίχισε τη ζωή.
Ο κ. Ιερώνυμος, περιγράφει επίσης περιστατικά που αφορούν τον Αθανάσιο Διάκο και μιλάει για τους κληρικούς που συμμετείχαν στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Εξηγεί ακόμα γιατί υπήρχαν σταυροί σε όλες τις σημαίες της Επανάστασης και προσθέτει πως «δεν υπήρχε κανένα σημαδάκι επαναστάσεως που δεν ξεκίνησε από κάποιον κληρικό».
Στο στούντιο μιλάει μεταξύ άλλων για τη συμβολή της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης ο οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος που αναλύει και την προσωπικότητα του Γρηγόριου Δικαίου Παπαφλέσσα, ενώ αναφέρεται και στον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγόριου Ε’. Την αφιερωματική εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σαρρής έχοντας ως επιστημονικούς συνεργάτες τους καθηγητές του πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Θεοδωρίδη και Νίκο Ζέρβα.
Δείτε το τρέιλερ:
Σχετικά Νέα
Κρήτη: Εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά και κρανίο στις Γούβες
Τα οστά περισυνελέγησαν και θα σταλούν προς εξέταση στα εργαστήρια. Μπροστά σε ένα μακάβριο.
Εύβοια: Αγνοείται ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης
Ο πρώην υπουργός έχει εξοχικό σπίτι στην Ερέτρια όπου και βρέθηκε το Σαββατοκύριακο. Από.
Έκρηξη από γκαζάκια στη ΔΟΥ Κυψέλης – Προκλήθηκαν υλικές ζημιές
Ανάφλεξη εμπρηστικού μηχανισμού αποτελούμενου από τουλάχιστον τρία γκαζάκια σημειώθηκε στις 18.25 το απόγευμα της.
Κορωνοϊός – ΠΟΕΔΗΝ: Κρούσμα στο Δρομοκαΐτειο ενόσω λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο
Θετική στον κορωνοϊό διαγνώστηκε χθες, Σάββατο, νοσηλευόμενη ασθενής στο Δρομοκαΐτειο και ήδη νοσηλεύεται με.