Η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία προκάλεσε τεράστια κινητοποίηση των Αρχών, ώστε να μην απειληθεί ο αρχαιολογικός χώρος, όμως η περιοχή υπέστη σοβαρές ζημιές.
Το ευρωπαϊκό σύστημα Κοπέρνικος έκανε μια καταγραφή στις ζημιές που προκάλεσε η σφοδρή πυρκαγιά, και βάσει των στοιχείων, οι φλόγες έκαψαν 180.050 στρέμματα γης, 16.567 άνθρωποι επηρεάστηκαν από τη φωτιά, ενώ 1.466 σπίτια υπέστησαν ζημιές.
As the fire has been put out, we have delivered the damage Grading Product based on the latest 🛰 VHR imagery
To date, the #wildfire in numbers:
🔥 18,005 ha of burnt area
🧑🤝🧑16,567 people affected
🏠1,466 houses affected🔗https://t.co/kMWHYxy4Z3 pic.twitter.com/HnLagE6HTp
— Copernicus EMS (@CopernicusEMS) August 19, 2021
Χθες, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, έκανε λόγο για 140.000 καμένα στρέμματα γης, καθώς η επόμενη ημέρα βρίσκει τοπικούς άρχοντες και κατοίκους να προσπαθούν να μετρήσουν τις πληγές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.
«Υπάρχει μια λάθος εικόνα, και κεντρικά στην κυβέρνηση. Επειδή εδώ σε σχέση με το 2007 δεν κάηκε ο αρχαιολογικός χώρος που είναι σπουδαίο, έχει κανείς την εντύπωση ότι δεν έχει υποστεί ζημιά η Αρχαία Ολυμπία.
Έχουμε 140.000 στρέμματα γης που καταστράφηκαν. Το 70% δηλαδή μπορεί και 100.000 στρέμματα είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Καλλιέργειες ελιάς. Μιλάμε για 400 – 500. 000 ελαιόδεντρα», τόνισε.
Οι αναδασώσεις είναι η μια πλευρά, όπως είπε, οι μελέτες πρέπει να περιλαμβάνουν και αντιπυρική προστασία από εδώ και στο εξής. Η πεύκι είναι πολύ εύφλεκτο υλικό.
«Δεν αντιλαμβάνονται γιατί στις εξαγγελίες και στη συμμετοχή του κ. Μπένου δεν ανακοινώθηκε προς το παρόν τίποτα. Περιμένω να δω την εξαγγελία για την Ολυμπία, περίμενα ότι θα έχει ήδη γίνει», σημείωσε και τόνισε ότι περιμένει έργα.