

Μετά τις δεκάδες καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης σε φοιτήτριες από πανεπιστημιακούς, που βρίσκονται υπό διερεύνηση αυτές τις ημέρες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει αναληφθεί και μια σημαντική πρωτοβουλία από την πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ, καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Δήμητρα Κογκίδου, η οποία σε συνεργασία με τον Πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, πρόκειται να δημιουργήσει ένα ειδικό γραφείο, όπου υποθέσεις διακριτικής μεταχείρισης ή παρενοχλητικής συμπεριφοράς θα αντιμετωπίζονται και εσωτερικά με την υποβολή κυρώσεων όπου χρειάζεται.
«Βασικό ζητούμενο μέσα από αυτή την ενέργεια είναι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής με βάση το θεσμικό πλαίσιο και απόλυτη θωράκιση, που θα αντιμετωπίζει εντός του ιδρύματος παρόμοιες περιπτώσεις, μια ανεξάρτητη αρχή που θα βοηθά να ανοίξουν στόματα, σε έναν χώρο όπου δεν θα υπάρχει συγκάλυψη και ανεκτικότητα και που θα έχει τη δυνατότητα της επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση απόδειξης ενοχής” αναφέρει μεταξύ άλλων η Δήμητρα Κογκίδου στο GRtimes.gr.
Σε ερώτηση αναφορικά με το αν πριν από τη μαρτυρία – καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, περίμενε ότι θα υπάρχουν τόσες καταγγελίες για περιστατικά εντός του πανεπιστημίου η κ. Κογκίδου σημείωσε πως “αυτά τα ζητήματα υπήρχαν και στο Πανεπιστήμιο όπως υπάρχουν και μέσα σε οποιονδήποτε χώρο, γι αυτό υπάρχει η ανάγκη να τεθεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο ώστε να προστατεύονται αυτά τα άτομα που καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος τους, για να μην νιώθουν ότι δεν έχουν πού να μιλήσουν, για να μη νιώθουν μετέωρα, αλλά και να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι”.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας Φύλων, άλλες δέκα καταγγελίες αναμένεται να σταλούν άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα, “όμως το θέμα δεν είναι να κοιτάμε τι γίνεται και πόσες υποθέσεις υπάρχουν και μετά να τα ξεχνάμε. Αυτή τη στιγμή εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να μπεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να συντονισμένα να υπάρχουν οι καταγγελίες, να προστατεύονται τα άτομα και οι μάρτυρες και να επιβάλλονται οι κυρώσεις, για να μη νιώθει κανείς ότι δεν υπάρχει τιμωρία των θυτών”.
Αναφορικά με το τι μπορεί να φοβίζει ένα θύμα να καταγγείλει άμεσα παρενοχλητική συμπεριφορά η κ. Κογκίδου έφερε ως παράδειγμα την μαρτυρία της Σ. Μπεκατώρου, σημειώνοντας ότι “η αθλήτρια δεν μίλησε τόσα χρόνια γιατί φοβήθηκε ότι οι γονείς της θα τη σταματήσουν από την ιστιοπλοΐα. Αυτό δείχνει και πως συμπεριφερόμαστε καμιά φορά απέναντι στα νεαρά παιδιά. Αντί να τα μαθαίνουμε ότι ο δράστης θα πρέπει να καταδικαστεί, τα μαθαίνουμε να προσέχουν. Τους ζητάμε να περιορίσουν την θηλυκότητά τους, να περιορίσουν τα όνειρά τους και με αυτόν τον τρόπο ρίχνουμε την ευθύνη στο θύμα. Είναι μέρος του προβλήματος αυτό. Γιατί έτσι ενοχοποιούμε το θύμα”.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις δεκάδες καταγγελίες φοιτητριών, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.
Σχετικά Νέα
-
Σεισμός στην Αμοργό: Δόνηση 4,3 Ρίχτερ
Σεισμός 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στην Αμοργό στις 11.32π.μ. της Κυριακής σύμφωνα με την.
-
Αναστάτωση στα Μάλια μετά την Ανάσταση – 31χρονος ταμπουρώθηκε σε σπίτι και απειλούσε να πέσει από μπαλκόνι
Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε στα Μάλια, στην Κρήτη, λίγα λεπτά μετά την Ανάσταση, καθώς ένας.
Πυρκαγιά σε οικία στο Τρίστρατο Άργους – Εντοπίστηκε σορός αγνώστων στοιχείων
Σορός αγνώστων στοιχείων εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε οικία στην περιοχή Τρίστρατο.
Αναστάτωση στη Χερσόνησο: 31χρονος αλλοδαπός ταμπουρώθηκε σε διαμέρισμα και απειλούσε να πέσει
Αναστάτωση προκλήθηκε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, σε περιοχή της Χερσονήσου, όταν 31χρονος αλλοδαπός.