Αποτελεσματική η ενισχυτική δόση του εμβολίου της Moderna στις μεταλλάξεις Βραζιλίας και Ν. Αφρικής

Η ενισχυτική δόση του εμβολίου Covid-19 της Moderna δημιούργησε ισχυρή ανοσοαπόκριση ενάντια στις μεταλλάξεις B.1.351 και P.1 που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη, επικαλούμενη πρώιμα δεδομένα από μια συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή.

Στη δοκιμή η Moderna χρησιμοποιεί μια ενισχυτική δόση 50 μικρογραμμαρίων του εμβολίου της σε άτομα που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί. Βάση των δεδομένων αυτών, η Moderna διεπίστωσε ότι η δόση αυτή αύξησε τις αποκρίσεις εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του αρχικού ιού καθώς και έναντι των Β.1.351 και P.1, μεταλλάξεων που έκτοτε εξαπλώθηκαν σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ανεξάρτητο πάνελ επιστημόνων.

«Καθώς επιδιώκουμε να νικήσουμε την πανδημία, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε προληπτικά καθώς εξελίσσεται ο ιός», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στέφαν Μπανσελ. «Με ενθαρρύνουν αυτά τα νέα δεδομένα, τα οποία ενθαρρύνουν την εμπιστοσύνη μας ότι η ενισχυτική στρατηγική λειτουργεί έναντι αυτών των πρόσφατα εντοπισμένων παραλλαγών».

Η Moderna είπε ότι οι παρενέργειες ήταν παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου στις προηγούμενες μελέτες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο καθώς και πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις.

Τα νέα δεδομένα έρχονται, καθώς οι φαρμακευτικές και οι επιστήμονες λένε τώρα ότι οι άνθρωποι θα χρειαστούν πιθανώς μια ενισχυτική δόσεις των εμβολίων Covid-19 και πιθανώς πρόσθετες λήψεις κάθε χρόνο, όπως και για την εποχική γρίπη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα