Αποστόλου: Χρειάζεται επανεξέταση της πρόληψης και της έγκαιρης επέμβασης στις φωτιές

Δεν είναι δυνατόν να περιμένουν όλοι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, πρέπει να είναι άμεση η πρώτη χερσαία αντίδραση στα συμβάντα πυρκαγιών, με εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών και της Δασικής Υπηρεσίας, που σήμερα δεν συμμετέχει στις διαδικασίες, τόνισε από την Εύβοια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.


Ο κ. Αποστόλου, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή που είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά, μαζί με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση και κλιμάκιο στελεχών, θύμισε ότι πέρυσι την ίδια ημερομηνία ξέσπασε στο ίδιο σημείο της Εύβοιας πυρκαγιά «ανάλογη με την τωρινή … στην περυσινή χρονιά, με τις ίδιες σχεδόν συνθήκες, κάηκαν 10.000 στρέματα αγροτοδασικής έκτασης … σήμερα, φαίνεται ότι έχουμε ξεπεράσει τα 20.000 στρέματα -ιδιαίτερα η χτεσινή ημέρα ήταν πάρα πολύ δύσκολη», όπως είπε.

Υπάρχουν πολλές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή και οι άνεμοι έχουν μειωθεί σε ένταση και, όπως εκτίμησε, είναι πολλές οι πιθανότητες να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά μέχρι το βράδυ.

Τόνισε επίσης ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μάχης με τις φλόγες θα πρέπει άμεσα να οριοθετηθεί η καμένη έκταση και να κηρυχθεί αναδασωτέα, καθώς μέρος της ανήκει στις περιοχές Natura και έχει σημαντική οικολογική σημασία.

«Δυστυχώς, ο ουρανός δεν βρέχει πάντα λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου, «παρά το ότι χθες όσες δυνατότητες υπήρχαν από πλευράς αεροπυρόσβεσης ήταν στην περιοχή, οι καιρικές συνθήκες, το ανάγλυφο κτλ. δεν επέτρεπαν αποτελεσματική επέμβαση».

Όλοι έχουν το νου τους στον ουρανό αν θα έρθουν τα εναέρια μέσα, κάτι που λειτουργεί αρνητικά τόσο για την πρόληψη όσο και για την έγκαιρη παρέμβαση, πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός ώστε όπου υπάρχει επεισόδιο, σε 5-10 λεπτά να υπάρχει δυνατότητα επέμβασης, για να μην εξαπλωθεί, συνέχισε ο ίδιος.

Θα πρέπει λοιπόν με το τέλος της αντιπυρικής περιόδου να επανεξεταστούν όλα αυτά, με εμπλοκή και των τοπικών κοινωνιών και της Δασικής Υπηρεσίας, που δεν συμμετέχει σε αυτές τις διαδικασίες, παρότι είναι ο διαχειριστής του οικοσυστήματος, όπως σημείωσε.

Σχετικά Νέα