Αποστολάκης: θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα όταν και αν απαιτηθεί

Ένα αυστηρό μήνυμα με κύριο αποδέκτη την Άγκυρα έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης  μετά την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά της στην Κυπριακή ΑΟΖκαι τις εμπρηστικές δηλώσεις που ακολούθησαν αυτής. Παράλληλα ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι χαιρετίζει την στάση της Λευκωσίας ενώ σημείωσε ότι οι διεθνείς αντιδράσεις είναι πολλές.

Καταδικάζουμε την απόφαση της Τουρκίας 

«Έχουμε καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας. Έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις από ΗΠΑ, ΕΕ, Αίγυπτο, Γαλλία και Ισραήλ. Επικροτούμε την ψύχραιμη στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την κυπριακή δημοκρατία και τους στρατηγικούς εταίρους της προετοιμάζοντας τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες», τόνισε μεταξύ άλλων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα μιλώντας στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Συνεχίζοντας ο κ. Αποστολάκης, τόνισε πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό περιβάλλον με εύθραυστες ισορροπίες. Οι μεταβολές ισχύος και οι κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή συντελούν στην αύξηση της αποσταθεροποίησης. Εθνική προτεραιότητα η συνεργασία και η Ειρήνη. Η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας και συμβάλει στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονιάς και αμοιβαίας εμπιστοσύνης»

«Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα όταν και αν απαιτηθεί»

«Ασκούμε ενεργό και πολυδιάστατη αμυντική διπλωματία. Έχουμε ένα δύσκολο γείτονα, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και ανυπόστατες αιτιασεις. Προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα συνάντηση εκπροσώπων των δυο πλευρών για ΜΟΕ και υπερασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «είμαστε προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων όπως καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο. Έχουμε και τη δυνατότητα και την επάρκεια να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα όταν και αν απαιτηθεί».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ λέγοντας πως επιβεβαίωση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αποτελεί η πρωτοβουλία Ρούμπιο και Μενέντεζ με το νομοσχέδιο. Είναι μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας και κινείται στη σωστή κατεύθυνση και αυτό συζητήσαμε με τον Μενέντεζ.

Στο Συνέδριο πραγματοποίησε ομιλία και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, αναφερόμενος στη συνεργασία με την Ελλάδα. «Πριν από δυο χρόνια χρησιμοποιήσαμε τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας για να φτάσουμε στην Ευρώπη. Και της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει σημαντικές δυνατότητες και θέλουμε να ενισχυθεί, αναζητώντας επενδυτή για την ιδιωτικοποίηση»

Χαρακτήρισε σπουδαίο το γεγονός ότι «είδαμε το F35 στον Ηνίοχο φέτος”» σημειώνοντας πως «η αναβάθμιση των ελληνικών F16 θα φέρει τη χώρα στην πέμπτη γενιά» Τέλος πρόσθεσε ότι «οι Αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδεύονται στην 32 και ελπίζουμε να γίνει ετήσιο γεγονός αυτό» αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, ενώ όπως είπε «τον Οκτώβριο έρχεται το 3ο Combat Aviation Brigade»

Σχετικά Νέα