Απορρίφθηκε προσφυγή Ερντογάν κατά ψηφοφόρων στην Κωνσταντινούπολη

Ένα σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια του Τούρκου προέδρου και του Κόμματος Ευημερίας και Ανάπτυξης για επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη επέφερε η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK). Απέρριψε την προσφυγή που υποστήριζε ότι ψηφοφόροι που είχαν απολυθεί από το Δημόσιο δεν έπρεπε να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Πρόκειται για πολίτες που απολύθηκαν από το Δημόσιο με προεδρικά διατάγματα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, με κατηγορίες για συνεργασία ή στήριξη των πραξικοπηματιών.

Η προσφυγή του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ζητούσε την ακύρωση και επανάληψη των δημοτικών εκλογών που έχασε πριν από τρεις εβδομάδες, υποστηρίζοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι είχαν απολέσει το εκλογικό δικαίωμά τους, μετά την έκδοση αυτών των διαταγμάτων, όμως παρ’ όλα αυτά ψήφισαν.

Σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, αλλά και την εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κέρδισε τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, τον μεγαλύτερο της χώρας, με διαφορά μόλις 13.000 ψήφων. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, Εκρέμ Ιμάμογλου, ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη Τετάρτη, παρά το επίσημο αίτημα που είχε υποβάλει την προηγουμένη το AKP ζητώντας την ακύρωση των εκλογών λόγω παρατυπιών.

Πάντως, η ανώτατη εκλογική επιτροπή δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί του αιτήματος αυτού. Πρόκειται μεταξύ άλλων να εξετάσει τις υποθέσεις 41.132 ψηφοφόρων, στους οποίους περιλαμβάνονται άνθρωποι που, σύμφωνα πάντα με το AKP, είναι νεκροί, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ή ψήφισαν δύο φορές.

Σχετικά Νέα