

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του κόμματος “Πατριωτική Ένωση – Πρόδομος Εμφιετζόγλου” που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου με την οποία δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, καθώς κρίθηκε ότι αρμόδιο για τα εκλογικά θέματα είναι μόνο το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).
Αναλυτικότερα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητής ο πάρεδρος Ιωάννης Παπαγιάννης) με την υπ΄ αριθμ. 1088/2023 απόφασή του, μέσα σε μια εβδομάδα από την ημέρα συζήτησης στο ακροατήριο, απέρριψε την αίτηση του επίμαχου κόμματος και έκρινε ότι αρμόδιο για την επίλυση εκλογικών θεμάτων που ανακύπτουν προ και μετά των εκλογών, είναι το ΑΕΔ.
Το ΣτΕ αναφέρει, ότι η αμφισβήτηση απόφασης του Αρείου Πάγου, όταν αυτή εκδίδεται κατά την προεκλογική περίοδο, δημιουργεί εκλογική διαφορά, η επίλυση της οποία υπάγεται στην δικαιοδοσία του ΑΕΔ.
Ακόμη, το ΣτΕ αποφάνθηκε (επικαλούμενο και παλαιότερη νομολογία του ΑΕΔ) ότι οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου, “οι οποίες επιλύουν διαφωνίες για τη χρήση ονόματος ή εμβλήματος πολιτικού κόμματος, εντός ή εκτός της προεκλογικής περιόδου, δεν υπόκεινται σε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, διότι είναι πράξεις δικαστικής και όχι διοικητικής αρχής”.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Εμφιετζόγλου, μέσω του συνηγόρου του Βασίλη Παπαδημητρίου, υποστήριζε ότι ήταν παράνομη η ανακήρυξη των κομμάτων που έγινε από τον ‘Αρειο Πάγο (1/2023) εν όψει των εκλογών του περασμένου Μαΐου, ως προς το σκέλος εκείνο που δεν επέτρεψε στο κόμμα του να συμμετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση.
Το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου “κόπηκε” από τον ‘Αρειο Πάγο με το αιτιολογικό ότι έχει διαπράξει ονοματοκλοπή του κεντρικού πυρήνα της ονομασίας του από το κόμμα “Πατριωτική Ένωση-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση” (ΕΛ.ΛΑ.Σ.) και ότι έχει ιδιοποιηθεί τον Ήλιο της Βεργίνας (δεκαεξάκτινος ήλιος) ως σήμα του κόμματος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί εθνικό σύμβολο.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Καλαμάτα: Τρεις συλλήψεις για παράνομη διακίνηση ανθρώπων
Στην σύλληψη 3 αλλοδαπών, οι οποίοι βρίσκονταν ανάμεσα στους 81 συνολικά διασωθέντες που μεταφέρθηκαν τα μεσάνυχτα.
Ένας νεκρός και τραυματίες στην απόπειρα μεταναστών να διασχίσουν τη Μάγχη
Ένας μετανάστης έχασε τη ζωή του και άλλοι τραυματίστηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς.
Πάτρα: Στην Αχαΐα σήμερα ο Σωκράτης Φάμελλος – Ομιλία στο Τεχνικό Επιμελητήριο
Στην Αχαΐα περιοδεύει σήμερα, Δευτέρα 12 Μαΐου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα συνολικού ύψους 98.000 ευρώ για απομιμητικά προϊόντα
Πρόστιμα συνολικού ύψους 98.000 ευρώ επιβλήθηκαν από στελέχη της ΔΙΜΕΑ μετά από τους ελέγχους.