Απόπειρα πρόκλησης κρίσης από το «Μπαρμπαρός»

Νέα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει κρίση μέσω του «Μπαρμπαρός» έπεσε στο κενό το βράδυ της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το philenews.com, το βράδυ της Πέμπτης, το «Μπαρμπαρός», αφού πρώτα άλλαξε πορεία και επιτάχυνε –κάτι που δεν συνάδει με την πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών– έφτασε σε απόσταση περίπου 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λεμεσού, ζήτησε μέσω ασυρμάτου, από δύο πετρελαιοφόρα που βρίσκονταν στα ανοικτά της Κύπρου, να μετακινηθούν γιατί εμπόδιζαν δήθεν την πορεία του. Να σημειωθεί ότι του «Μπαρμπαρός» προπορευόταν το τουρκικό συνοδευτικό «Tanux-1» και ακολουθούσε δεύτερο συνοδευτικό πλοίο, το «Apollo Moon».

Η προειδοποίηση για μετακίνηση, έγινε προς δύο πετρελαιοφόρα –ένα μεγάλο και ένα μικρότερο– που πραγματοποιούσαν μεταφόρτωση πετρελαιοειδών από το ένα προς το άλλο πετρελαιοφόρο. Βρίσκονταν σε περιοχή ελάχιστα εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου, στο ύψος των ακτών Βασιλικού–Ζυγίου.

Πρόκειται για θαλάσσια περιοχή όπου, λόγω σχετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, γίνονται πολύ συχνά τέτοιες θαλάσσιες εργασίες, δηλαδή μεγάλα τάνκερ μεταφορτώνουν σε μικρότερα, χωρίς επιπλέον κόστος, τέλη κ.τ.λ. επειδή βρίσκονται εκτός χωρικών υδάτων.

Οι αξιωματικοί του «Μπαρμπαρός» επικαλέστηκαν μάλιστα στο μήνυμά τους, την παράνομη τουρκική Navtex, που «δεσμεύει» τμήμα του τεμαχίου 7, μεγάλο μέρος του τεμαχίου 8 και μικρό του τεμαχίου 1 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο 26 Ιανουαρίου–26 Μαΐου.

Οι καπετάνιοι των δύο τάνκερ, απάντησαν πως δεν μπορούν να μετακινηθούν, εξηγώντας ότι βρίσκονται σε διαδικασία μεταφοράς υγρών καυσίμων μεταξύ τους.

Σχετικά Νέα