Απόλυτη ασφάλεια αλλά και εγρήγορση το μήνυμα της Αθήνας

Η ένταση κορυφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς πιθανολογείται ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ήδη προχωρήσει σε γεώτρηση στην περιοχή που έχει αγκυροβολήσει, μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφόρηση προς την Λευκωσία που προέρχεται από τρίτη δύναμη της περιοχής…

Οι συγκεκριμένες αυτές πληροφορίες προκάλεσαν χθες συναγερμό στην Αθήνα και τη Λευκωσία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να διακόπτει την περιοδεία του στην Κω και να συγκαλεί έκτακτα το ΚΥΣΕΑ, να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με σκοπό οι δυο χώρες να συντονίσουν τη δράση τους έως το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένονται σημαντικές αποφάσεις, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε γεώτρηση.

Σαν συνέπεια των παραπάνω εξελίξεων Αθήνα και Λευκωσία προχωρούν στις ακόλουθες κινήσεις:

– Σήμερα Δευτέρα το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ, όπου θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Γ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

– Αύριο Τρίτη θα συνέλθει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου Αθήνα και Λευκωσία θα θέσουν εκ νέου το θέμα, με την ελληνική κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τη Σία Αναγνωστοπούλου η τον Τάκη Παυλόπουλο.

– Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, όπου Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα επιδιώξουν να ληφθεί μια απόφαση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Ήδη Αθήνα και Άγκυρα συζητούν τις κυρώσεις με τις Βρυξέλλες, ενώ έχουν ήδη παραδώσει τις αρχικές τους προτάσεις στους αρμοδίους της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση, βεβαίως, επιδιώκει να κρατάει ταυτόχρονα ανοιχτούς διαύλους με την Άγκυρα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι από σήμερα επαναλαμβάνονται στην Αγκυρα οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών.

Η ελληνική κυβέρνηση, που με τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ απέδειξε ότι βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, παρείχε πλήρη στήριξη στην Κύπρο, ενώ επιχείρησε να ανασκευάσει τα σενάρια κινδυνολογίας, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες για το υψηλό επίπεδο ασφάλειας που παρέχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και να απορρίψει έμμεσα «προβλέψεις» για «νέα Ίμια», όπως και εκτιμήσεις ότι η Τουρκία πιθανό να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την προεκλογική περίοδο στη χώρα μας προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της, ακόμα και με ένα θερμό επεισόδιο.

«Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν τα πιο ισχυρά ερείσματα από ποτέ» τόνισε μέσω του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός -γεγονός στο οποίο σημαντικό ρόλο έπαιξε και η Συμφωνία των Πρεσπών- ενώ απέστειλε το κατηγορηματικό μήνυμα πως «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι απολύτως ασφαλείς».

Σχετικά Νέα