Απώλειες στο κλείσιμο της εβδομάδας για τις ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες που βρέθηκαν σε κλοιό πιέσεων μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι διατηρεί τους ανθεκτικότητά της κόντρα σε κάθε πίεση που επιχειρεί να της ασκήσει η Fed.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αν και προσπάθησε να κινηθεί ελαφρώς ανοδικά έκλεισε στις 391,67 μονάδες με πτώση 1,18%. Ο τεχνολογικός κλάδος σημείωσε βουτιά 4,2% στη χειρότερη επίδοση της ημέρας, ενώ ο βιομηχανικός και ο κατασκευαστικός κλάδος έχασαν 2,2% έκαστος. Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου προσθέτοντας 1,1%.

Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με απώλειες για τον Stoxx 600, ωστόσο στην εβδομάδα συγκράτησε κέρδη της τάξης του 1%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,59% στις 12.273 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 1,17% στις 5.866,94 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε οριακά στις 6.991,09 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,13% στις 20.901,56 μονάδες, και ο IBEX 35 στην Ισπανία υποχώρησε κατά 0,99% στις 7.436,90 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, άλμα 6% σημείωσε η Credit Suisse, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην επαναγορά χρέους ύψους 3 δισ. ελβετικών φράγκων (3,03 δισ. δολαρίων), εν μέσω της συνεχιζόμενης ανησυχίας για την οικονομική της κατάσταση.

Ο τίτλος της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault πρόσθεσε 6,2% χάρη στην είδηση για πρόοδο στη διαμάχη της για την πνευματική ιδιοκτησία με τη Nissan.

Η γερμανική εταιρεία Osram κατρακύλησε κατά 9,7% και βρέθηκε στον πυθμένα του Stoxx 600.

Όπως προαναφέρθηκε, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ επέδειξε ανθεκτικούς ρυθμούς και τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν τον Σεπτέμβριο σε 263.000 εμφανίζοντας μεν επιβράδυνση από την αύξηση κατά 315.000 του Αυγούστου, αλλά το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,5% έναντι εκτίμησης για 3,7%.

Κάτι που αυξάνει την πίεση στην ομοσπονδιακή τράπεζα καθώς οι αριθμοί δείχνουν ότι δεν επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση της αγοράς εργασίας που επιδιώκει προκειμένου να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η αντίδραση της αγοράς των ΗΠΑ, όπου τα παράγωγα και των τριών δεικτών της Wall Street σημείωσαν κατακόρυφη πτώση μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Στις αρχές της εβδομάδας οι αγορές έδειξαν σημάδια ανάκαμψης, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά γενικότερα παγκοσμίως, καθώς επανήλθε στο προσκήνιο το αφήγημα για μετατόπιση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ σε μια πιο ήπια στάση.

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι της φρόντισαν να επαναλάβουν ότι η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα στον πλανήτη δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει την επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής προτού δει να υποχωρεί ο – επίμονα υψηλός – πληθωρισμός.

“Οι πελάτες μας ρωτούν εάν προβλέπουμε μια επικείμενη αλλαγή στάσης από τη Fed, δεδομένης της απότομης ανόδου των assets κινδύνου”, έγραψε σε έκθεσή της η Meghan Swiber, αναλύτρια της BofA Securities.

“Πιστεύουμε ότι αυτές οι εκτιμήσεις είναι άστοχες και ότι η δουλειά της Fed απέχει ακόμα πολύ από το να έχει τελειώσει. Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να “ραγίσει” η αγορά εργασίας”, προσθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει επικρατήσει μία παράδοξη κατά κάποιο τρόπο κατάσταση “bad news is good news” (οι κακές ειδήσεις είναι καλά νέα) και με την έκθεση για τις θέσεις εργασίας να δείχνει ανθεκτικότητα τα περιθώρια κινήσεων της Fed παραμένουν ως είχαν.

Πίσω στην Ευρώπη, στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, περισσότερο από τις εκτιμήσεις για πτώση 0,5%.

Την ίδια ώρα ωστόσο, αναθεωρήθηκαν ανοδικά τα μεγέθη του Ιουλίου στο αμετάβλητο (0%) από πτώση 0,3% που είχε αναφερθεί αρχικά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα