Απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρότατες ήταν οι πιέσεις που δέχτηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει με γοργούς και βίαιους ρυθμούς τη διόρθωση που ξεκίνησε στις αρχές τις εβδομάδας, φτάνοντας με συνοπτικές διαδικασίες στα επίπεδα πλησίον των 740 μονάδων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,10% στις 743,01 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 743,02 μονάδων (-2,10%) και 757,64 μον. (-0,18%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 35,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,9 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,93%, στις 1.928,13 μονάδες, ενώ στο -1,61% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.115,15 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,03% στις 595,70 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης οδεύει προς τη στήριξη των 739-740 μονάδων, όπου θα δοκιμάσει και τις αντοχές του στην παραμονή πλησίον των 750 μονάδων. Σε μεγάλη εικόνα έχουν δημιουργηθεί σημαντικές στηρίξεις τόσο στις 720 μονάδες, αλλά ακόμα μεγαλύτερες στις 680 μονάδες, ενώ οι 767 μονάδες έχουν γίνει σημαντική κοντινή αντίσταση.

Για να δοκιμάσει όμως να επανέλθει στα επίπεδα που άρχισε τον Μάιο, το ΧΑ θα πρέπει να λάβει τις στηρίξεις της αγοράς ομολόγων, ένα σενάριο που στην παρούσα δεν δείχνει να υφίσταται, αφού οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι καταγράφουν σημαντική άνοδο των αποδόσεών τους, εν μέσω ανησυχιών για τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει σήμερα άνοδο στο 3,446%, ξεφεύγοντας από τα χαμηλά 14 ετών και το 3,285% που είχε αγγίξει τον Απρίλιο, ενώ στο 2,36% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς, μακριά από τα ιστορικά χαμηλά του 2,17% που είχε επίσης αγγίξει τον Απρίλιο. Η απόδοση του 7ετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2018 (νυν 6ετές) διαμορφώνεται στο 2,7% (στο 2,52% ήταν το ιστορικό χαμηλό που άγγιξε τον Απρίλιο).

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι σχεδιασμοί του ΟΔΔΗΧ για την έκδοση του νέου ομολόγου θα ακυρωθούν. Ενδεχομένως όμως θα αναβληθούν αν η εξωτερική συγκυρία παραμείνει αρνητική, επηρεάζοντας μαζί με τους εσωτερικούς προεκλογικούς ρυθμούς τη διάθεση των επενδυτών για τοποθέτηση στους ελληνικούς τίτλους. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και πληροφορίες του Capital.gr για τη σχετική έκδοση 7ετούς ομολόγου πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, η οποία και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ για τον δανεισμό του ελληνικού δημοσίου το 2019.

Βέβαια δεν είναι μόνο οι προεκλογικές παροχές Τσίπρα που έχουν χαλάσει το κλίμα στην αγορά, καθώς το ΧΑ δεν μπορεί να “ξεφύγει” από το αρνητικό διεθνές κλίμα, την ώρα μάλιστα που η Wall Street, η οποία δίνει τις τελευταίες ημέρες το σήμα της διόρθωσης, βρίσκεται σε αναταραχή. Η υιοθέτηση σκληρής γραμμής από την αμερικανική κυβέρνηση έχει αιφνιδιάσει τις αγορές που εκτιμούσαν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα βρίσκονταν σε καλό δρόμο και ήταν θέμα χρόνου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Όπως σημειώνουν οι εγχώριοι αναλυτές, η αγορά θα συνεχίσει να έχει στραμμένο το βλέμμα της τόσο στις αγορές του εξωτερικού όσο και στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Το ζήτημα είναι εάν η απώλεια των 750 μονάδων “ξυπνήσει” τους short και επανέλθουν στο προσκήνιο, δεδομένου του ότι οι θέσεις τους ξεπερνούν πλέον τα 133 εκατ. μετοχές, με τα “γνωστά” funds να έχουν συγκεντρώσει ένα ικανό απόθεμα για να προκαλέσουν αναταραχή σε μια αγορά που δεν έχει το βάθος και τα ερείσματα για να απορροφήσει τέτοια παιχνίδια στο ταμπλό.

Στο ταμπλό τώρα, το 7,60% της Πειραιώς ήταν για ακόμη μία φορά “βαρύ” για τον γενικό δείκτη, ενώ άνω του 4% ήταν και η “βουτιά” που σημείωσαν οι Grivalia, Alpha Bank, Eurobank και Jumbo. Η Aegean έχασε 3,13% και η Ελλάκτωρ 3,04%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώη σε Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ.

Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Τιτάν, Βιοχαλκο, Μυτιληναίος, Εθνική, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Motor Oil, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Coca Cola και ΕΧΑΕ. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ, ενώ η ΔΕΗ συνεχίζει να διαφοροποιείται, αφού σήμερα έκλεισε με κέρδη 2,29%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα