Site icon The Indicator

Απώλειες στο χρηματιστήριο Αθήνων

Καθοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για ακόμη μία φορά δείχνει διαθέσεις πισωγυρίσματος μόλις προσέγγισε το δύσκολο και πολύ απαιτητικό επίπεδο των 650 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,39% στις 643,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,73 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 2,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.540,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,66% στις 333,57 μονάδες.

Οι τίτλοι που οδήγησαν τις προηγούμενες ημέρες τον Γενικό Δείκτη πλησίον των 650 μονάδων, είναι και αυτοί που τον συγκρατούν σήμερα πέριξ των 640 μονάδων, βάζοντας στοπ στις όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί για τη διάσπαση της αντίστασης.

Μιας αντίστασης που έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις τους τελευταίους μήνες στην αγορά, η οποία θα ακολουθήσει για ακόμη μία φορά το μοτίβο της πλάγιας κίνησης εντός συγκεκριμένου εύρους.

Αν και στις αρχές της εβδομάδας είχαν δημιουργηθεί οι προσδοκίες ότι πλησιάζουμε στο τέλος της μεγάλης συσσώρευσης μεταξύ 610-650 μονάδων (με ελάχιστες εξαιρέσεις), η οποία συμπληρώνει σήμερα 14 εβδομάδες, ο ισχνός τζίρος, ο οποίος αποτυπώνει και την επιφυλακτικότητα των χαρτοφυλακίων, δεν επιτρέπει να επιβεβαιωθούν αυτές οι προσδοκίες.

Το πισωγύρισμα λοιπόν είναι επόμενο, με την αγορά να παραμένει εγκλωβισμένη στην απουσία ενός ισχυρού καταλύτη που θα ενισχύσει τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου.

Αυτό που προκαλεί πάντως αρνητική εντύπωση στην αγορά είναι η άτυπη “σύνδεση” των επενδυτικών προτιμήσεων με τις ενέργειες θεσμικών οργάνων.

Για παράδειγμα, εάν υπήρχε αποστροφή ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από διεθνή κεφάλαια, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα εμφάνιζαν τόσο θετική συμπεριφορά, με την απόδοση να παραμένει στο 1,12%. Ο λόγος όμως αυτού είναι ότι η πορεία τους συνδέεται με τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (PEPP) γι’ αυτό και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στους τίτλους είναι αυξημένη.

Από την άλλη πλευρά, οι τίτλοι της Λ. Αθηνών δεν διαθέτουν καμία “ομπρέλα” παρά μόνο αυτήν των διοικητικών χειρισμών. Γι’ αυτό και η έκθεσή τους στις επιδόσεις της οικονομίας, οι οποίες είναι απογοητευτικές, είναι μεγαλύτερη, ανακόπτοντας και κάθε επενδυτική διάθεση.

Η εικόνα αυτή θα αλλάξει όταν η αγορά αποκτήσει καλύτερη εικόνα για το ποιες και πως επηρεάστηκαν από την κρίση του κορονοϊού, κάτι το οποίο δεν αναμένεται άμεσα. Όπως δεν αναμένεται άμεσα και η στήριξη που έχει “υποσχεθεί” το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης σε χώρες όπως η Ελλάδας. Μέχρι τότε, το σενάριο της παλινδρόμησης λαμβάνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Έτσι, στο ταμπλό, οι πιέσεις εντείνονται από τις άνω του 1% απώλειες των Coca Cola, ΟΠΑΠ, Εθνική και ΕΧΑΕ, με τις Alpha Bank, Eurobank, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο και Πειραιώς να κινούνται ήπια πτωτικά.

Οριακές είναι οι απώλειες σε ΟΛΠ, Titan, Λάμδα, Aegean, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Φουρλής και Ελληνικά Πετρέλαια. Ο Σαράντης κερδίζει 1,25%, ενώ η ΔΕΗ σημειώνει άνοδο 2,18%.

 

πηγή  capital.gr

Exit mobile version